DietaEkologiaStyl życia

Weganizm to moda czy rozsądny i świadomy wybór diety?

Jestem wege – słyszymy nieraz od znajomych. Czy przychodzi nam jednak do głowy, co stoi za ich wyborem? Czy ulegli chwilowej modzie, czy po prostu identyfikują się z filozofią niekrzywdzenia zwierząt? Czym jest zatem weganizm – trendem, który kiedyś przeminie czy mądrym i świadomym wyborem?

Weganizm – filozofia niekrzywdzenia zwierząt

Wiele osób decyduje się na weganizm z różnych powodów – etycznych, religijnych, ekologicznych, duchowych, ekonomicznych lub społecznych. Czym jednak jest ów weganizm? Jest to rezygnacja z produktów pochodzenia odzwierzęcego. I nie chodzi tu tylko o jedzenie. Weganie nie spożywają:

  • mięsa, 
  • ryb, 
  • drobiu, 
  • jajek, 
  • mleka, 
  • sera, 
  • miodu. 

Filozofia weganizmu, jak wspomniano, nie sprowadza się tylko do diety eliminacyjnej (roślinnej). Weganie nie używają kosmetyków, których wytwarzanie wiąże się z wykorzystanie surowców odzwierzęcych. W ich szafach nie ma także ubrań z wełny, jedwabiu, jak również futer i skóry. Czym podyktowany jest taki wybór? Przede wszystkim tym, by nie przyczyniać się do cierpienia zwierząt. Jak wiadomo ich masowa hodowla w uwłaczających warunkach jest mocno niehumanitarna. Zatem weganizm wynika z silnych pobudek etycznych. 

Weganin unika chodzenia do zoo i cyrku, jest przeciwny wszystkim rozrywkom, w których wykorzystuje się zwierzęta, ponieważ to ostatnie przeważnie wiąże się z okrucieństwem wobec nich (rodeo, polowania). 

Weganizm a ekologia

Coraz więcej ludzi decyduje się na to, aby przejść na weganizm. Trend ten jest najsilniejszy wśród ludzi młodych, zwłaszcza wśród pokolenia milenialsów (osób urodzonych między latach 80. i 90.). Widać jednak wyraźnie, że to nie tylko chwilowa moda, która za kilka lat przeminie. Weganizm ściśle wiąże się ekologią i jej założeniami. 

Przede wszystkim wykluczenie mięsa i mleka z diety odciąża łańcuch produkcyjny. Zużywa się dzięki temu mniej wody i prądu, które są potrzebny w procesie konserwowania tych produktów. 

Weganizm pociąga za sobą zmianę konsumenckich zachowań. Powstaje coraz więcej sklepów, kawiarń, barów i restauracji, które oferują produkty wegańskie.  

Weganizm, czyli świadomy wybór diety

Jeszcze kilka lat temu słysząc „wege” niektórzy z nas nie mieli pojęcia, czym jest ten trend. Jest już jednak z nami kilka lat i w tym czasie wzbudził ogromne emocje (zarówno pozytywne, jak i negatywne). 

Sporo osób przechodzi na dietę wegańską nie tylko z pobudek etycznych, ale z powodu jej wpływu na zdrowie. Jak twierdzi wielu badaczy mięso wcale nie jest tak bardzo potrzebne naszemu organizmowi, jak mogłoby się wydawać. Przede wszystkim to dostępne w popularnych dyskontach ma niską jakość. Dlaczego zatem dieta wegańska może być korzystna? Ponieważ: 

  • zmniejsza ryzyko chorób serca i powstawania nowotworów, 
  • obniża poziom złego cholesterolu, 
  • obniża zbyt wysokie ciśnienie tętnicze, 
  • zawiera dużą ilość błonnika, 
  • jest bogata w witaminy, 
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia salmonellozy, 
  • nie zawiera hormonów i leków weterynaryjnych (które często znajdują się w mięsie). 

Zagrożenia związane z dietą „wege”

Oczywiście weganizm wiąże się także z zagrożeniami, zwłaszcza jeśli jest mocno ortodoksyjny. Warto wiedzieć, że odmian weganizmu jest sporo, dlatego dobrze jest szukać takiej drogi dla siebie, która nie będzie powodowała strat dla organizmu (bo to jej główne ryzyko). Lekarze wciąż spierają się o to, czy w diecie wegan nie jest zbyt mało białka, wapnia i żelaza, jednak zwolennicy diety eliminacyjnej odpierają ich argumenty. Twierdzą, że ilość białka w jadłospisie wegan jest wystarczająca.   

Weganizm jest odpowiedzią na rosnącą świadomość konsumencką. Wiąże się z szacunkiem dla siebie, zwierząt i naszej planety. Zmiana modelu odżywiania może być kluczowa dla naszego klimatu, a co za tym idzie uratować przyszłe pokolenia przed katastrofą klimatyczną. Takie działania są nie tylko humanitarne, ale i rozsądne, ponieważ pozwalają myśleć nie tylko o tym, co dzieje się tu i teraz, ale o tym, jak będzie wyglądał świat za kilkadziesiąt lat. Śmiało można zatem uznać, że weganizm to inwestycja w lepsze jutro. 

Bibliografia:

Michalak A. O dobrym jedzeniu. Opowieści z pola, ogrodu i lasu, Wydawnictwo Czarne, 2017, 

Duve K. Jeść przyzwoicie. Autoeksperyment, Wydawnictwo Czarne, 2015, 

Bruckner D.W. The Moral Complexities of Eating Meat, Oxford University Press, 2015.

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Back to top button