DietaZdrowie

Jak dobrać kaloryczność w diecie pudełkowej? Praktyczne wskazówki

Kaloryczność, składniki odżywcze, jakość produktów – zdrowe odżywianie składa się z wielu elementów. Na stronach cateringu dietetycznego znajdziesz wskazówki ułatwiające wdrożenie dobrych nawyków żywieniowych, ale pamiętaj, że pierwszy krok to dobranie odpowiedniej kaloryczności codziennej diety! Co jeszcze musisz wiedzieć?

Ludzki organizm został wyposażony w podstawowy mechanizm, który pozwala stwierdzić, kiedy odejść od stołu – uczucie nasycenia. Niestety, naszym ciałem rządzi wiele prawideł, dlatego nie zawsze potrafimy zauważyć moment zaspokojenia głodu. W momencie przejścia na dietę niektórzy muszą ograniczyć swój apetyt, a inni zmuszeni są zjadać większe porcje niż zazwyczaj. Zapotrzebowanie kaloryczne zależy od wielu czynników i nie zawsze pokrywa się z zachciankami naszego ciała.  

Jaką kaloryczność powinna mieć zdrowa dieta pudełkowa?

Kaloryczność codziennych posiłków należy dobrać do swojego celu. Jeśli zależy Ci na utrzymaniu zdrowia i dobrego samopoczucia, wystarczy zamówić dietę o zawartości kalorii równej Twojemu dziennemu zapotrzebowaniu. Łatwo wyliczysz je na podstawie swojego wieku, wzrostu, wagi i częstotliwości uprawiania sportu za pomocą kalkulatora dostępnego na stronie cateringu żywieniowego.

Schody zaczynają się, kiedy chcesz schudnąć lub rozbudować masę mięśniową. Należy wtedy zmienić liczbę spożywanych kalorii – odchudzanie wymaga wejścia w deficyt kaloryczny, z kolei rozwinięcie mięśni będzie wiązało się z przyjmowaniem nadmiaru kcal. Na redukcji podobny efekt osiągniesz zwiększając intensywność lub częstotliwość aktywności fizycznej, jednak najlepiej połączyć obie metody.

Niektóre niskokaloryczne diety odchudzające nie mają wiele wspólnego ze zdrowiem. Dietetycy zalecają wejście w deficyt kaloryczny na poziomie maksymalnie 300-600 kcal, co pozwoli na stopniowe chudnięcie. Przyjmowanie 1000 kcal na diecie cud zawsze powinno być skrupulatnie omówione z dietetykiem – dla większości osób jest to po prostu za mało kilokalorii, by zapewnić organizmowi sprawne funkcjonowanie.

Jedzenie pudełkowe – na co zwrócić uwagę poza kaloriami?

Zdrowa dieta pudełkowa pełni dużo większą rolę niż dostarczanie odpowiedniej liczby kalorii. Organizm do działania potrzebuje nie tylko czystej energii, ale również witamin, minerałów i składników odżywczych. Chociaż co jakiś czas znajdują się śmiałkowie, którzy chudną jedząc tylko fast foody, nie czują się najlepiej po tego typu diecie. Dłuższe spożywanie samych niezdrowych produktów prowadzi do niedoboru ważnych składników odżywczych, podobnie jak jedzenie jedynie warzyw i owoców.

Kluczem do dobrego samopoczucia jest zbilansowana dieta. Większości osób brakuje czasu na samodzielne wyliczanie zawartości białka, węglowodanów i tłuszczy w każdym posiłku. Komponowanie menu najlepiej oddać w ręce specjalistów z cateringu dietetycznego Wygodnadieta.pl, a samemu skupić się na zwiększeniu poziomu aktywności fizycznej, jakościowym śnie i unikaniu stresu.

Jak podgrzewać obiady pudełkowe?

Nie należy wierzyć w mity dotyczące wysysania składników odżywczych z jedzenia przez mikrofalówki. Dobrze skomponowany posiłek nadal będzie wartościowy, niezależnie, czy podgrzejesz go w garnku, na patelni czy w kuchence mikrofalowej.

Jedyną zasadą, której warto się trzymać, jest unikanie podgrzewania jedzenia w plastikowych pojemnikach. Wysoka temperatura uwalnia mikroplastik, który przenika do pożywienia. Chociaż w dzisiejszych czasach nie da się całkowicie uniknąć jego spożywania, najlepiej ograniczyć je do minimum. Zawsze pamiętaj o przełożeniu posiłku do ceramicznej miski lub talerza.

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button