DietaSportStyl życia

Uprawiasz sport? Pamiętaj o swoim jadłospisie! Poznaj 3 podstawowe makroskładniki w diecie sportowca.

Dieta to niezbędny element zdrowego stylu życia. Aktywność fizyczna to kolejny równie ważny czynnik wpływający na nasze dobre funkcjonowanie i samopoczucie. Obie te dziedziny łączą się i wzajemnie na siebie wpływają. Uprawiając sport, zarówno rekreacyjny, a tym bardziej wyczynowy powinniśmy pamiętać o diecie, która da naszemu organizmowi energię do wysiłku oraz zapobiegnie niedoborom składników odżywczych i witamin. 3 podstawowe makroskładniki w diecie to: węglowodany, białka i tłuszcze.

Dobrze zbilansowana dieta, powinna zawierać odpowiednie ilości składników pokarmowych:

Węglowodany 50-60%

Białka 15-20%

Tłuszcze 20-30%

Jeśli uprawiamy sport wyczynowy udział procentowy składników pokarmowych powinien być nieco inny:

Węglowodany 50-60%

Białka 25-30%

Tłuszcze 15-20%

Węglowodany

Pełnią szereg ważnych funkcji w organizmie. Miedzy innymi dostarczają glukozę, która jest przetwarzana w organizmie i stanowi źródło energii, obniżają poziom złego cholesterolu oraz pozytywnie wpływają na zdrowie psychiczne. Węglowodany są zawarte przede wszystkim w produktach zbożowych: chlebie, makaronie, płatkach owsianych, kaszy.

1 gram węglowodanów = ok. 4 kcal energii

Węglowodany należy spożywać regularnie w ciągu dnia, ale w godzinach dopołudniowych większe ilości a wieczorem mniejsze. Przed treningiem (2- 3 godziny przed) powinno się zjeść lekkostrawny posiłek np. zupę z ryżem, owsiankę, kanapkę, spaghetti. Po zakończeniu ćwiczeń (20 – 45 minut po) należy sięgnąć po żywność, która pomoże nam w regeneracji białek w mięśniach, która jednocześnie uzupełni glikogen. Może to być np. koktajl owocowy, kanapka.

Białka

Podobnie jak węglowodany stanowią niezbędny element diety. Między innymi regulują gospodarkę metaboliczną w organizmie, zawierają potrzebne aminokwasy oraz są źródłem energii. Białko znajdziemy w produktach odzwierzęcych (mięsie, jajkach, rybach) ale ten składnik z powodzeniem możemy sobie dostarczyć również spożywając produkty roślinne (tofu, rośliny strączkowe, mleko sojowe, pestki dyni, migdały).

Tłuszcze

To kolejny podstawowy makroskładnik diety. Tłuszcze pełnią wiele ważnych funkcji w organizmie między innymi: pomagają wchłaniać się witaminom A, D, E i K (rozpuszczalnym w tłuszczach), wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego, płciowego, nerwowego oraz narządu wzroku. Dobrym źródłem kwasów tłuszczowych są: pestki, nasiona, orzechy, tłuste ryby morskie oraz oleje roślinne.

Jak wpływa zbilansowana dieta na zdolności wysiłkowe?

Dieta powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb: wieku, rodzaju i ilości aktywności fizycznej, stanu zdrowia. Warto poświęcić czas, aby edukować się w zakresie zdrowego odżywiania, ponieważ może to znacząco wpłynąć na nasze samopoczucie oraz uchronić nas przed wieloma chorobami. Każdy powinien pamiętać, aby dostarczać sobie opisywane tutaj 3 podstawowe makroskładniki w diecie.

W życiu sportowca dieta jest tym bardziej istotna. Na podstawie badań 14 biegaczy rekreacyjnych w wieku 22-35 lat stwierdzono, że modyfikacja diety korzystnie wpływa na adaptację organizmu do wysiłku fizycznego. Ponadto potwierdzono znaczący wpływ diety na poziom tkanki tłuszczowej biegaczy. [1]

Inne ważne składniki diety sportowca

Oprócz podstawowych makroelementów potrzebujemy także innych substancji. W miarę możliwości lepiej zrezygnować ze sztucznych, niesprawdzonych suplementów i wybierać produkty naturalne.

Witaminy, związki mineralne

* witamina D (jej naturalnym źródłem jest słońce, w okresie jesienno – zimowym w Polsce wszystkim nam go brakuje więc warto w tym czasie uzupełnić dietę o bogate w witaminę D tłuste ryby morskie, awokado czy borówki)

* żelazo (znajduje się w jajkach, płatkach zbożowych, otrębach pszennych, zielonych warzywach liściastych)

* cynk (znajdziemy go w roślinach strączkowych, jajkach, rybach)

* wapń (zawarty w mleku sojowym oraz krowim, migdałach, figach, zielonych roślinach liściastych)

Błonnik (zawarty np. w kaszy gryczanej, ryżu brązowym, otrębach, pieczywie żytnim)

Woda (nieodłączny składnik zdrowej diety, podczas intensywnego wysiłku fizycznego powinniśmy uzupełniać 500 ml wody na każde 30 minut treningu)

Jeśli chcesz w szybki i prosty sposób dowiadywać się ile i jakie składniki odżywcze zawiera dany produkt możesz skorzystać z licznych dostępnych w internecie kalkulatorów i aplikacji. Przykładowo z aplikacji Zdrowe Zakupy lub Fitatu Licznik Kalorii i Dieta. Te narzędzia umożliwią Ci np. poznanie składu produktów i zawartości w nich składników odżywczych poprzez skanowanie kodów kreskowych.

Źródła:

  1. Durkalec – Michalski K., Baraniak A., Jeszka J, Wpływ zbilansowania diety na skład ciała i zdolności wysiłkowe rekreacyjnych biegaczy długodystansowych, Probl Hig Epidemiol 2015, 96(3): 662-667.
  2. Leonkiewicz M., Gacek M., Frączek B., Wiedza i zachowania żywieniowe młodzieży uprawiającej sport – konieczność edukacji, Znaczenie racjonalnego żywienia w edukacji zdrowotnej, red. A. Wolska-Adamczyk, WSIiZ, Warszawa 2015.
  3. Śleszycka E., Zasady prawidłowego odżywiania sportowca, Centralny Ośrodek Medycyny Sportowej.

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Sprawdź również
Close
Back to top button

Wybierz który hotel ci odpowiada
Musisz wybrać termin który chcesz zarezerwować. Oprócz tego możesz także zadać pytania lub dodać coś od siebie.

Wymień 100 punktów na 1 warrant