DietaZdrowie

Wpływ pandemii na otyłość i zmianę nawyków żywieniowych dzieci i dorosłych

Statystycznie Polak podczas 12 miesięcznej pandemii przytył od 4 do 8kg, w praktyce większość moich pacjentów tyła nawet 0.5kg tygodniowo, co po roku dało plus 20kg na wadze !

Problem dotyczy nie tylko dorosłych, ale i dzieci. Co trzeci mój pacjent to dziecko w wieku od 5 do 16lat. Tak nie było od 10 lat od kiedy zaczęłam pracę dietetyka.

Z czego to wynika ?

Nad tym pytaniem chciałabym się pochylić i wyjaśnić obecne zjawisko otyłości. Zacznijmy od podstawy jaką jest obniżona lub całkowicie znikoma aktywność fizyczna. Lekcje on-line, zdalna praca pozbawiły dzieci i dorosłych codziennej podstawowej dawki ruchu. Dzieci się rozleniwiły i większość dnia spędzają przy komputerze, smartfonie oraz przy lodówce. Zamknięcie siłowni, a tym samym wielu zajęć dodatkowych bezpośrednio przełożyło się na wzrost nadwagi i otyłości. Wielu pacjentom ciężko zmotywować się do treningów on-line w domu, lub praca zdalna sprawia, że nie dają rady pogodzić nauki dziecka  z własnymi obowiązkami. Nikt nas nie przygotował na taką sytuację.

Co się stało z naszą dietą ?

W domu mamy łatwy i szybki dostęp do lodówki. Siedzimy, pracujemy i podjadamy…. Dziennie zarówno dzieci jak i dorośli potrafią zjeść 500-1000kcal więcej niż dotychczas, jednocześnie nie spalając nadmiaru kalorii. Jemy zdecydowanie za dużo i nieodpowiednio. W naszych domach dominują słodycze, bułki, tzw. gotowce do podgrzania, fast foody i  napoje kolorowe oraz soki. Jemy na szybko i co popadnie, każdego dnia przekraczając dzienne zapotrzebowanie kaloryczne.

Rodzice zaczynają widzieć jak ich dzieci tyją i przychodzą do mnie po pomoc. Od tego warto zacząć – od wizyty dietetyka i zmiany nawyków żywieniowych, które są podstawą zdrowej, zbilansowanej diety u dziecka. Jest to proces, który często trwa kilka miesięcy, ale jego efekty zostaną na wiele lat. Dieta nie tylko odchudza, ale też często leczy , poprawia zdrowie i kondycję.

Ponieważ jestem dietetykiem klinicznym 90% pacjentów przychodzi do mnie z jednostkami chorobowymi takimi jak cukrzyca, stłuszczenie wątroby, niedoczynność tarczycy, zapalenie trzustki, złe wyniki badań i wiele innych. Część z tych chorób rozwinęła się właśnie w czasie pandemii i jest bezpośrednio związana z brakiem aktywności oraz złymi nawykami żywieniowymi.

Pokłosie pandemii odczuliśmy na własnym zdrowiu, na kilogramach oraz na kondycji. Wszystko da się zmienić, wymaga to jednak pracy i wsparcia specjalisty.

Zachęcam głównie rodziców do korzystania z konsultacji oraz szkoleń, które tworzę po to aby pomóc wszystkim dzieciom i dorosłym cierpiącym obecnie z powodu otyłości i chorób współistniejących.

Artykuł ekspercki
Katarzyna Gąsior
Dietetyk Kliniczny

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Back to top button

Wybierz który hotel ci odpowiada
Musisz wybrać termin który chcesz zarezerwować. Oprócz tego możesz także zadać pytania lub dodać coś od siebie.

Wymień 100 punktów na 1 warrant