Dlaczego warto pić zielone koktajle?
Zewsząd słyszysz, że picie zielonych koktajli jest zdrowe, jednak Ty nie masz do nich przekonania. Bo co może być wyjątkowego w trawiastych roślinach? I tu się mylisz! Zielone koktajle to nie tylko bomba witaminowa, ale też smaczny i pożywny napój. Dlaczego warto je pić?
Zielony koktajl – esencja zdrowia
Zielone koktajle to surowe wyciągi z owoców i warzyw. Musisz wiedzieć, że gotowanie zabije wiele cennych substancji odżywczych, dlatego takie nieprzetworzone “zielone esencje” to prawdziwy zastrzyk witaminowy dla Twojego organizmu. Zawierają:
- substancje przeciwzapalne,
- witaminy,
- przeciwutleniacze,
- błonnik,
- wodę,
- fitoskładniki.
Oprócz tego zielone koktajle są bogate w chlorofil, który ma bardzo podobną strukturę do ludzkiej krwi. Pijąc je, oczyszczasz krew i przyczyniasz się do tworzenia nowych krwinek.
Zgrabna figura dzięki zielonym koktajlom
Zielone koktajle warto pić nie tylko w celach zdrowotnych, ale potraktować je jako element diety odchudzającej. Czy wiesz, że osoby otyłe mogą być niedożywione? Ich dieta przeważnie opiera się na przetworzonych produktach i daniach, które po wrzuceniu do mikrofalówki są gotowe do zjedzenia. Tak naprawdę menu osób otyłych często jest ubogie w owoce i warzywa. Efektem jest to, że organizm stale domaga się jedzenia, mimo że dostaje go w nadmiarze. Dlatego właśnie dobrze jest spróbować zielonych koktajli. Powodów, dla których warto je pić, jest naprawdę mnóstwo.
Jeden z nich to ich właściwości odchudzające. Koktajle z warzyw i owoców zawierają bardzo dużo błonnika, mało tłuszczu i aż kipią od składników odżywczych. Błonnik sprawia, że czujesz się najedzony na długo, więc nie sięgasz po przekąski. Z kolei wspomniane substancje odżywcze dodają Ci energii i siły. Nie musisz już liczyć kalorii!
Zielone koktajle – oczyszczające, smaczne, egzotyczne
Jedną z zalet picia zielonych koktajli jest to, że oczyszczają, odżywiają i alkalizują organizm. Warto nie tylko przygotowywać je z roślin liściastych znajdujących się w sklepie z warzywami. Zwróć uwagę na mniej znane warzywa i owoce. Wspaniałe właściwości mają także dziko rosnące chwasty, takie jak mniszek lekarski czy pokrzywa. Jeśli połączysz je z egzotycznymi owocami (ananasem, mango, pomarańczami), ich smak naprawdę Cię zaskoczy.
Koktajle z zielonych warzyw liściastych? To świetny zamiennik fast foodów!
Kto z nas nie lubi frytek i hamburgerów? No, może są jakieś wyjątki. Zawsze, kiedy przyjdzie Ci ochota, aby sięgnąć po fast food, zastąp go zielonym koktajlem. Dobra wiadomość jest taka, że jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Co więcej, zielone koktajle są nie tylko zdrowe, ale i pyszne. To Ty decydujesz, jak i czym je doprawisz. Możesz wybrać wersję bardziej naturalną lub pikantną.
Z czego przygotować zielone koktajle?
Pewnie teraz zastanawiasz się, z jakich owoców i warzyw przygotować zielone koktajle. Lista jest naprawdę długa, więc masz w czym wybierać. Z czego zatem zrobić zielony koktajl? Możesz wykorzystać kilka z podanych niżej warzyw i owoców:
- ogórek,
- cukinię,
- seler naciowy,
- brokuły,
- szpinak,
- burak liściasty,
- sałatę.
Warto wzbogacić zielone koktajle o kilka superfoods. A są nimi:
- imbir,
- kurkuma,
- chia,
- siemię lniane,
- surowe kakao.
Jak przygotować zielony koktajl?
Do przygotowania zielonego koktajlu potrzeba blendera kielichowego, dobrej jakości warzyw i owoców (możesz także wykorzystać te mrożone), kilku zielonych liści, wody lub świeżego soku (opcjonalnie mleka roślinnego). Całość zblenduj na wolnych obrotach. Do koktajlu możesz dodać także przyprawy takie jak: kolendra, mięta, melisa. Koktajl z warzyw wzbogać jakimś owocem, złagodzisz wtedy jego smak.
Jak często pić zielone koktajle? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Jeśli dopiero zaczynasz zdrowo się odżywiać, wypijaj nie więcej niż 2 koktajle w tygodniu. Warto też co jakiś czas zmieniać zielone liście, aby urozmaicić dietę (dostarczyć innych składników odżywczych). Naturalne jest też to, że kiedy już zaczniesz regularnie spożywać koktajle, możesz mieć różne “zielone smaki” – po prostu Twój organizm upomni się o konkretne substancje w nich zawarte. Pij więc na zdrowie!
Bibliografia:
Elgquist T., „Zdrowe zielone proteiny”, wyd. „Zwierciadło”,
Gembacka M., „Więcej warzyw na talerzu”, wyd. Marginesy.
Warto zajrzeć:
Błażejewska-Stuhr K., „Superkoktajle dla zdrowia i urody”, wyd. „Zwierciadło”.