DietaStyl życiaZdrowie

Wpływ zielonej herbaty na zdrowie

Aromatyczny zielony napój pochodzący z Chin, spożywany jest tradycyjnie od bardzo dawna w całej Azji. Na początku XVII w. zielona herbata przywieziona została do Europy i zaczęła zyskiwać popularność. Wraz ze wzrostem świadomości ludzi na temat jej dobroczynnych właściwości, coraz więcej osób sięga po filiżankę tego naparu. Jaki jest więc wpływ zielonej herbaty na zdrowie?

Jakie korzyści zdrowotne możemy uzyskać pijąc zieloną herbatę?

– działanie antyrakowe: wykazano, że katechina zawarta w zielonej herbacie działa przeciwnowotworowo, np. jeśli chodzi o raka piersi [5]

– działanie antymiażdżycowe

– działanie antyneurodegeneracyjne (zapobieganie np. chorobie Alzheimer’a, Parkinsona poprzez ochronę przed stresem oksydacyjnym) [4,6,7]

– zapobiegnie nadwadze

– spowalnianie starzenia się organizmu

Cenne prozdrowotne składniki zawarte w zielonej herbacie

Liście zielonej herbaty zawierają liczne pierwiastki np. mangan, fluor, wapń, magnez, cynk, chrom, selen. Nie należy jednak traktować tego napoju jako jedyne źródło potrzebnych składników odżywczych. Zróżnicowana i zdrowa dieta to podstawa dobrego funkcjonowania naszego organizmu. Herbata może być jedynie uzupełnieniem jadłospisu.

Czy zielona herbata może zaszkodzić?

Ważne jest aby pamiętać, że wszystko spożyte w nadmiarze może zaszkodzić. Dla większości ludzi bezpieczną dawką dzienną zielonej herbaty są dwie-trzy filiżanki.

W przypadku niektórych osób zielona herbata może spowodować więcej negatywnych skutków niż pozytywnych, np.

– osoby z niewydolnością nerek (w ich przypadku pojawia się ryzyko gromadzenia się aluminium zawartego w liściach herbaty w organizmie)

– osoby z anemią (w nadmiarze zielona herbata zmniejsza absorbcje żelaza)

– kobiety w ciąży (w przypadku ciężarnych kofeina zawarta w herbacie nie powinna być spożywana w dużych ilościach)

– osoby wrażliwe na kofeinę oraz cierpiące na bezsenność

– osoby zażywające specyficzne leki, stosujące antykoncepcję hormonalną, antybiotykoterapię oraz chemioterapię (herbata może wchodzić w niepożądane reakcje z lekami)

– osoby cierpiące na choroby serca

Zawsze gdy mamy wątpliwości, warto skonsultować się z lekarzem i ustalić czy możemy pić zieloną herbatę i w jakich ilościach.

Źródła:

1.Arct J., Tomaszewska K., Pytkowska K., Zielona herbata, Pol J Cosmetol 2016, 19(2): 110-115.

2.Całka J., Zasadowski A., Juranek J., Niektóre aspekty leczniczego działania zielonej herbaty, Bromat. Chem. Toksykol. – XLI, 2008, 1, str. 5 – 14.

3.Cichoń Z., Miśniakiewicz M., Szkudlarek E., Właściwości zielonej herbaty, Zeszyty Naukowe, Akademia Ekonomiczna w Krakowie, 2007, nr 743, 59-90.

4.Kavon Rezai-Zadeh i inni, Green Tea Epigallocatechin-3-Gallate (EGCG) Modulates Amyloid Precursor Protein Cleavage and Reduces Cerebral Amyloidosis in Alzheimer Transgenic Mice, „Journal of Neuroscience”, 25 (38), 2005, s. 8807–8814, DOI: 10.1523/jneurosci.1521-05.2005.

5.Maryam R. Sartippour i inni, The combination of green tea and tamoxifen is effective against breast cancer, „Carcinogenesis”, 27 (12), 2006, s. 2424–2433, DOI: 10.1093/carcin/bgl066, PMID: 16785249 (ang.).

6.Nurulain T. Zaveri, Green tea and its polyphenolic catechins: Medicinal uses in cancer and noncancer applications, „Life Sciences”, 78 (18), s. 2073–2080, DOI: 10.1016/j.lfs.2005.12.006 [dostęp 2017-10-28].

 7.Sabu M. Chacko i inni, Beneficial effects of green tea: A literature review, „Chinese Medicine”, 5, 2010, s. 13, DOI: 10.1186/1749-8546-5-13.

8.Wierzejska R., Wpływ picia herbaty na zdrowie – aktualny stan wiedzy, Przegląd Edpidemiologiczny, 2014; 68: 595 – 599.

Powiązane artykuły

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Back to top button