Witaminy z grupy B complex i ich rola w organizmie
Od zawsze wydawało się Wam niezrozumiałe, dlaczego do magnezu dodawana jest witamina B6, a w aptekach masowo sprzedawane są opakowania witaminy z grupy B, w postaci witaminy B complex? W niniejszym artykule przyjrzymy się z bliska czym są witaminy z grupy B, popularnie zwane jako witamina B complex.
Witaminy b complex i ich rola w organizmie
Niezbędne dla optymalnej sprawności fizycznej, witaminy z grupy B są kluczowe dla sprawnego funkcjonowania organizmu. Od mięśni i nerwów po skórę i serce, wpływają na każdy system. Wraz z wpływem na metabolizm, znacząco przyczyniają się do ogólnego samopoczucia i są kluczowym czynnikiem utrzymania dobrego stanu zdrowia. Warto wspomnieć tylko o tym, że nie musza one występować jako suplement diety. Wszystkie ze wspomnianych witaminy z grupy b występować będą w ogólnodostępnych produktach spożywczych.
Witaminy z grupy B – prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego to nie jedyne ich zadanie
Witaminy z grupy B complex biorą udział w szeregu istotnych przemian w organizmie, między innymi w:
- prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego,
- przemianach energetycznych oraz metabolizmie kwasów tłuszczowych,
- są istotne dla utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i zachowania zdrowia,
- wzmacnianiu obwodowego układu nerwowego,
- niwelują skutki zaburzenia pracy układu nerwowego,
- niweluje wypadanie włosów,
- stabilizuje ciśnienie krwi,
- pomagają w procesie homeostazy, czy prawidłowego funkcjonowania organizmu,
- dbają o proces przemiany glukozy oraz prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Tiamina, znana również jako witamina B1 – witamina B complex szczęścia!
Optymiści przysięgają, że to „pokarm”, który czyni cuda na nastrój! Nie jest tajemnicą, że niedobór tej witaminy skutkuje zmęczeniem, drażliwością, spadkiem koncentracji i pamięci, nerwowością, utratą apetytu, spadkiem ciśnienia krwi i ospałością. Jeśli pijesz za dużo kawy, prowadzisz stresujący tryb życia, nadużywasz alkoholu, objadasz się produktami mącznymi lub jesteś po 50 roku życia, koniecznie pamiętaj o uzupełnianiu swojej diety w tę niezbędną witaminę.
Źródłami witaminy B1 są drożdże piwne, kiełki pszenicy, otręby, wątroba, groch, fasola i orzechy laskowe. Warto zauważyć, że ponieważ nasz organizm nie może magazynować witaminy B1, ważne jest, aby regularnie spożywać te pokarmy, aby utrzymać jej odpowiedni poziom
Ryboflawina, znana również jako witamina B2 – pogromca cukru!
Niezbędny składnik odżywczy, służy jako kluczowy składnik enzymów rozkładających cukry, ułatwia transport tlenu w komórkach, promuje transformację komórek i stymuluje produkcję krwinek. Niewystarczające spożycie tego składnika odżywczego objawia się suchymi i podrażnionymi oczami, łuszczącą się skórą twarzy oraz przebarwionym językiem, powiekami i włosami. Aby zapewnić wystarczające spożycie, włącz do swojej diety produkty pełnoziarniste, warzywa liściaste, wątrobę, tłusty twarożek, groszek i ser topiony. Pamiętaj, aby zwiększyć spożycie, jeśli cierpisz na choroby tarczycy lub bierzesz antybiotyki, środki antykoncepcyjne lub tabletki uspokajające.
Niacyna, znana również jako witamina B3 lub witamina PP – pomocnik mózgu!
Odpowiednie spożycie tego niezbędnego składnika odżywczego ma kluczowe znaczenie dla optymalnego funkcjonowania mózgu. Jej brak może prowadzić do różnych problemów, takich jak niepokój, drażliwość, bezsenność oraz trudności z koncentracją i pamięcią. Konsekwencje fizyczne mogą obejmować bóle głowy, zmęczenie, dyskomfort w żołądku, niepoprawnej pracy jelit, a także suchość skóry, łuszczenie się i zapalenie w okolicach jamy ustnej. Aby zapewnić jej odpowiednie spożycie, spróbuj włączyć do swojej diety drożdże piwne, wątrobę, ryby morskie, nasiona słonecznika, indyka, pełnoziarnisty chleb i groszek.
Kwas pantotenowy, znany również jako witamina B5 – witamina B complex dodająca energii!
Zdolność organizmu do samoleczenia wynika z jego zdolności regeneracyjnych. Ta umiejętności jest niezbędna do rozkładania żywności i przekształcania uwolnionej energii. Ponadto odgrywa kluczową rolę w syntezie hormonów, odnowie skóry i utrzymaniu zdrowych włosów. W procesach tych bierze udział witamina B5. Jej niedobór może skutkować zmęczeniem, bólami brzucha, nudnościami, problemami z pigmentacją skóry i włosów, sztywnością stawów i osłabieniem układu odpornościowego. O ile bakterie jelitowe mogą ją wytwarzać, o tyle dieta bogata w fast foody, słodycze, nadmiar kawy, herbaty, alkoholu czy środków nasennych, połączone z dużo ilością stresu, wymaga wprowadzenia do diety określonych pokarmów. Należą do nich orzechy włoskie, ryby morskie, ser pleśniowy, jajka, nasiona słonecznika, grzyby, tłuste mleko, otręby i produkty pełnoziarniste.
Pirydoksyna lub witamina B6 – i starzejesz się wolniej!
Ta witamina odgrywa kluczową rolę w walce ze starzeniem się i trądzikiem. Dodatkowo pomaga zapobiegać powstawaniu kamieni nerkowych oraz wspomaga budowę enzymów regulujących metabolizm tłuszczów i białek w organizmie. Jeśli odczuwasz nocne skurcze mięśni, ból kolan, stóp lub palców, lekkie drżenie rąk lub drżenie powiek lub masz trudności ze schudnięciem pomimo diety, możesz mieć niedobór tej witaminy. Warto zauważyć, że kobiety potrzebują jej więcej niż mężczyźni, zwłaszcza jeśli są w ciąży lub stosują tabletki antykoncepcyjne. Jednak mężczyźni również powinni rozważyć suplementację tej witaminy, jeśli mają cukrzycę, choroby stawów lub stosują sterydy. Można ją znaleźć w różnych produktach spożywczych, takich jak drożdże, wątroba, kiełki, produkty pełnoziarniste, ziemniaki, fasola, marchew, kapusta, banany i ryby.
Biotyna, znana również jako witamina B7 – uczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego!
Biotyna odgrywa istotną rolę w utrzymaniu piękna włosów, skóry i paznokci oraz ogólnej poprawie zdrowia. Do jej zalet należy kontrola pracy gruczołów łojowych, regulacja metabolizmu białek i cukrów oraz stabilizacja poziomu glukozy we współpracy z insuliną. Dodatkowo sprzyja optymalnemu funkcjonowaniu mózgu. Ten niezbędny składnik odżywczy występuje w żółtkach jaj, mące sojowej, orzechach, szpinaku, wątróbce, brązowym ryżu, grzybach i produktach pełnoziarnistych. Chociaż niedobór biotyny występuje rzadko, ponieważ organizm może ją syntetyzować, długotrwałe stosowanie antybiotyków może prowadzić do nudności, drętwienia rąk i stóp, depresji, nerwowości i podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi (co wynika z braku witaminy B7). Najbardziej widocznymi objawami niedoboru biotyny są pogarszająca się kondycja skóry, włosów i paznokci.
Inozytol, znany również jako witamina B8 – ciesz się zdrowiem na lata!
Niezbędny składnik odżywczy dla naszego dobrego samopoczucia, witamina B8 ma kluczowe znaczenie dla optymalnego funkcjonowania mózgu i zapobiegania wypadaniu włosów. Pozytywnie wpływa na pracę wątroby, promując produkcję serotoniny, hormonu poprawiającego nastrój i przywiązanie oraz wspomagającego gospodarkę tłuszczową. Jej niedobór może prowadzić do depresji, nerwicy, ataków paniki, chorób oczu, zaparć i wysokiego poziomu cholesterolu. Podczas gdy organizm wytwarza witaminę B8, długotrwały stres lub nadmierne spożycie wody może skutkować niewystarczającymi jej poziomami. Aby temu zaradzić, doskonałymi jej źródłami do rozważenia są drożdże, mięso, produkty pełnoziarniste, jajka, warzywa i owoce cytrusowe.
Kwas foliowy, znany również jako witamina B9 – witamina B complex sprzyjająca ciężarnym!
Znaczenie witaminy B9 jest nie do przecenienia, ponieważ jej brak może prowadzić do anemii poprzez hamowanie tworzenia nowych krwinek. Jest to szczególnie niebezpieczne dla przyszłych matek, ponieważ rozwój płodu może być zagrożony. Zapotrzebowanie na B9 wzrasta podczas stosowania antykoncepcji hormonalnej, leków moczopędnych, czy spożywania alkoholu – nawet w niewielkich ilościach. Niewystarczające spożycie tej witaminy może powodować zmęczenie, depresję, bezsenność, problemy z pamięcią, zapalenie dziąseł, zapalenie przewodu pokarmowego, bladość skóry i wolno gojące się rany. Pietruszka, brokuły, pomarańcze, groszek, fasola, mięso, jajka, razowy chleb i warzywa kapustne są doskonałymi źródłami witaminy B9. Jednak gotowanie, smażenie i pasteryzacja mogą zniszczyć tę kluczową witaminę
Kobalamina, powszechnie nazywana witaminą B12 – prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego to nie problem!
Witamina B12 jest kluczowym składnikiem odżywczym, który reguluje układ nerwowy, zapobiega anemii i łagodzi problemy z oczami. Jej niedobór może prowadzić do pieczenia języka, problemów żołądkowych i osłabienia. Ważne jest, aby spożywać duże ilości witaminy B12, jeśli przyjmujemy doustne środki antykoncepcyjne lub leki, cierpimy na choroby układu pokarmowego, takie jak niedokwaszenie lub stosujemy dietę wegetariańską. Najlepszymi źródłami tego składnika odżywczego są owoce morza, ryby, wątroba wołowa i cielęca, kiełki pszenicy, cebula, drożdże, mleko, jaja i ser.
Drodzy Czytelnicy – znaliście wszystkiego właściwości witaminy z grupy B?
~TwojeZdrowie24