Medycyna niekonwencjonalnaZdrowie

Mleczko pszczele – pokarm królowej

Mleczko pszczele stanowi pokarm królowej matki.

Mleczko pszczele jest złożoną substancją, wytwarzaną przez młode pszczoły. Mleczkiem pszczelim karmione są larwy pszczół robotnic i trutni przez 3 pierwsze dni ich życia. Królowa pszczół jest nim natomiast karmiona przez całe życie. Mleczko pszczele powoduje, że z tych samych jaj mogą powstać pszczoły – robotnice i matki, że matka pszczela żyje 4 – 6 lat, a robotnica 30 – 35 dni.

Mleczko pszczele (royal jelly) to płynna gęsta substancja, barwy kremowej lub niebieskoszarej do brudnoszarej. Ma kwaśny zapach oraz lekko kwaśny, ostry i cierpki smak.

W medycynie ludowej produkt ten znany był od bardzo dawna. Obecnie badania naukowe umożliwiają przyznanie racji ludowym uzdrowicielom, co do jego niezwykłych właściwości. Mleczko pszczele dostarcza organizmowi niezbędne związki, brakujące w codziennym pożywieniu.

Mleczko pszczele jest produktem nietrwałym, szybko żółknie i wysycha przechowywane w temperaturze otoczenia. Jego aktywność biologiczna obniża się na skutek rozkładu wielu składników. Pszczoły zużywają mleczko na bieżąco, dlatego go nie konserwują tak jak pierzgi.

Świeże mleczko jest wrażliwe na światło i wysokie temperatury. Przechowywane w szczelnych pojemnikach, w temperaturze pokojowej zachowuje swoje właściwości przez kilka dni. Natomiast przechowywane w lodówce w temp. 0-5 °C może być przechowywane przez okres roku.

Białko mleczka pszczelego jest wysokowartościowe, ze względu na zawartość aminokwasów, z czego 10% występuje w stanie wolnym i jest łatwo przyswajane przez nasz organizm. Występują w nim również enzymy, substancje lipidowe, węglowodany, kwasy organiczne. Jest bogate w witaminy, biopierwiastki oraz fenyloacetyloglutaminę, która opóźnia zjawisko starzenia się organizmów.

Jedną z jego ważniejszych właściwości biologicznych jest odnowa tkanek oraz wzmaganie procesów przemiany materii. Usprawnia przemianę białkową, podwyższa poziom hemoglobiny oraz liczbę czerwonych krwinek dzięki jonom żelaza i cynku znajdującymi się w mleczku pszczelim.

W badaniach na zwierzętach wykazano, że przyspiesza ono dojrzewanie płciowe i wzmaga aktywność rozrodczą oraz przedłuża życie o około 30% w porównaniu z grupami kontrolnymi. Jest produktem o wysokiej wartości odżywczej i dobrze przyswajalnym przez organizm, korzystnie wpływa na serce i układ krążenia.

Rozszerza naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi, co spowodowane jest występowaniem w nim acetylocholiny, ale może również podwyższać ciśnienie na skutek wydzielania adrenaliny. Dowodzi to, że mleczko pszczele ma działanie normalizujące ciśnienie. Zadowalające wyniki uzyskano również u chorych na miażdżycę. Podawane systematycznie obniżało poziom cholesterolu w surowicy w krwi oraz zwiększało elastyczność naczyń krwionośnych. Dzięki stymulacji centralnego układu nerwowego, wywiera korzystny wpływ na stan fizyczny i psychiczny człowieka.

Wykazuje działanie wzmacniające, podwyższa efektywność pracy i powoduje przypływ sił życiowych oraz usuwa zmęczenie.

Polepsza samopoczucie, koncentrację uwagi oraz przywraca równowagę psychiczną, wzmaga także działanie kory mózgowej. Z tego względu, należy je stosować w celu przyspieszenia procesów myślowych, w stanach wyczerpania, osłabienia i napięcia mięśni, w wyczerpaniu nerwowym i bezsenności.

Posiada ono działanie przeciwcukrzycowe i ochraniające tkankę wątrobową przed zatruciami substancjami toksycznymi. Mleczko pszczele reguluje procesy przemiany materii, zapobiega zaburzeniom odżywiania i trawienia u dzieci, prowadząc do szybkiej odbudowy białek ustrojowych oraz uzupełnienia podstawowych substancji odżywczych.

Znalazło zastosowanie w zapobieganiu i leczeniu schorzeń przewodu pokarmowego i narządów wewnętrznych. Mleczko pszczele ma zastosowanie u chorych z objawami zapalenia jelita grubego i w leczeniu różnych stanów zapalnych woreczka żółciowego, trzustki i wątroby. Okazało się korzystne w zapobieganiu i leczeniu chorób wieku starczego. Poprawia apetyt, zwiększa przyrost masy, polepsza pamięć i wzrok.

Obniża poziom cholesterolu w surowicy oraz wyraźnie obniża ciśnienie krwi. Odgrywa ważną rolę w osteoporozie, złamaniach i innych schorzeniach układu kostnego. Te właściwości pozwalają zaliczyć je do środków geriatrycznych.

Ten cenny produkt pszczeli ma zastosowanie w okresie terapii jak i rekonwalescencji.

Mleczko pszczele wykorzystuje się do leczenia schorzeń dermatologicznych, reumatycznych i okulistycznych, w leczeniu trudno gojących ran, odleżyn i oparzeń. Odżywcze, odnawiające, normalizujące i ogólnie wzmacniające właściwości wskazują na wykorzystanie go w żywieniu i dietetyce ludzi w każdym wieku.

Przeciwwskazaniem do stosowania mleczka pszczelego jest uczulenie na ten produkt. Nie należy go stosować w ostrych chorobach alergicznych, zakaźnych, a także w chronicznej.

Literatura:

  1. Habryka C. Miód i produkty pszczele w zapobieganiu i leczeniu chorób; Witczak M., Jaworska G., Lulek B., Grega T., Witczak T. (red.); Bezpieczeństwo i produkcja żywności. Tom 1. Żywność i środowisko a bezpieczeństwo żywności – wybrane zagadnienia. Wydawnictwo Państwowej Wyższej Szkoły Wschodnioeuropejskiej w Przemyślu, 2014, 62-80;
  2. Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Skład oraz właściwości biologiczne i lecznicze mleczka pszczelego, Pasieka 4/2006 (18), 34-38;
  3. Kostrzewski Z., Kostrzewska-Rusinowska E., W codziennej diecie człowieka: pyłek kwiatowy, propolis, mleczko pszczele, Bartpol 2011;
  4. Trzybiński S., Wszystko o mleczku pszczelim, Pasieka 1/2011 (45), 21-23;

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Back to top button

Wybierz który hotel ci odpowiada
Musisz wybrać termin który chcesz zarezerwować. Oprócz tego możesz także zadać pytania lub dodać coś od siebie.

Wymień 100 punktów na 1 warrant