Czekolada – to musisz wiedzieć! Prozdrowotne właściwości czekolady!
Jej słodki smak potrafi zdziałać cuda. Czekolada sprawdza się wyśmienicie jako przekąska, składnik smakowitego deseru, jak również w formie gorącego kakao. Będąc wielbicielem czekolady warto wiedzieć, że to nie tylko słodka przyjemność, ale również bogactwo zdrowotnych składników. Jesteście ciekawi czym jest czekolada i jakie są jej prozdrowotne właściwości? Zapraszamy do zapoznania się z Naszym najnowszym artykułem!
Co zawiera czekolada?
Czekolada jest produkowana dzięki pewnej wspaniałej roślinie pochodzącej z lasów tropikalnych. Chodzi tu oczywiście o kakaowca, którego zmielone ziarna są podstawowym składnikiem czekolady. Oprócz kakao w tabliczce słodkiego przysmaku znajdują się w różnych proporcjach komponenty takie jak: masło kakaowe, cukier oraz mleko. W zależności od składników odżywczych, które wybrana czekolada zawiera wyróżniamy:
- czekoladę gorzką, potocznie zwaną ciemną, która zawiera minimum 70% miazgi kakaowej (którą stanowią zmielone ziarna kakaowca),
- czekoladę deserową zawierającą 30-70% miazgi kakaowej,
- czekoladę mleczną, której zawartość miazgi kakaowej to maksymalnie 50%, przy czym niestety 50% składu stanowi cukier,
- czekoladę białą, która zamiast miazgi zawiera tłuszcz kakaowy (maksymalnie 30%) oraz cukier, mleko lub śmietanę.
Jaki skład czekolady jest dobry? Składniki zdrowotne w ciemnej czekoladzie
Podstawowym wyznacznikiem tego czy dana czekolada będzie sprzyjać naszemu zdrowiu czy też nie jest możliwie jak najprostszy skład. Największy wpływ na jakość czekolady ma zawartość miazgi kakaowej bogatej we flawonoidy – antyoksydanty o działaniu prozdrowotnym. Można zastosować tutaj zasadę im więcej tym lepiej, ponieważ dobra czekolada to ta, która ma w składzie najwięcej miazgi kakaowej. Można więc powiedzieć, że prozdrowotne właściwości znajdziemy głównie w ciemnej czekoladzie. W zależności jaki wybierzemy sklep możemy natrafić na przeróżne dodatki wśród składników naszej ulubionej przekąski. Są to najczęściej przeróżne owoce lub orzechy, które jeśli nie są dodatkowo słodzone stanowią kolejne źródło cennych witamin, jak również walorów smakowych.
Czekolada jako zastrzyk energii i dobrego humoru
Wiele osób potwierdza, że zjedzenie kostki czekolady lub napicie się kakao poprawia ich nastrój. Czekolada ma wysoką wartość energetyczną, więc w sposób naturalny nas pobudza. Ponadto zawiera wiele składników pozytywnie wpływających na organizm człowieka (żelazo, magnez, niacyna, flawonoidy), które podnoszą poziom serotoniny nazywanej hormonem szczęścia. Dzięki temu jedzenie czekolady może rzeczywiście poprawić nam humor.
Ta słodka przekąska sprzyja także niwelowaniu stresu i zmęczenia. Mocy dodają nam magnez, żelazo i potas. Warto więc zabrać ze sobą porcję czekolady, gdy wybieramy się na wycieczkę w góry lub gdy czeka nas stresujący egzamin. Działanie energetyzujące występuje bardzo szybko po spożyciu, więc świetnie sprawdzi się ona gdy nie mamy zbyt dużo czasu.
Czy jedząc czekoladę przytyję? Masło kakaowe i jego kaloryczność
Każdy kto chce kontrolować swoje zdrowie i wagę zwraca uwagę na zawarte w jedzeniu kalorie. Przeciętna tabliczka czekolady (100 g) ma od 530 do 580 kcal. Chcąc ograniczyć kaloryczność spożywanej przekąski powinniśmy unikać czekolady białej, gdyż jest w niej najwięcej masła kakaowego, które zawiera tłuszcz. Co za tym idzie biała czekolada ma najwięcej kalorii. Pozostałe rodzaje czekolady zawierają ich nieco mniej. Z kolei kupując czekoladę w proszku, dolewając mleko i pijąc szklankę takiego gorącego napoju, dostarczamy sobie prawdziwą bombę kaloryczną. Warto więc sięgać po gorące kakao jedynie okazjonalnie lub odpowiednio wkomponować jego ilość w nasz jadłospis, jeśli nie chcemy zwiększyć swojej masy ciała.
Ile kostek czekolady można zjeść dziennie?
Czekolada jak wiele produktów spożywczych zawiera oczywiście węglowodany, które spożywane w nadmiernych ilościach sprzyjają tyciu. Jednak pamiętajmy, iż to właśnie węglowodany są podstawowym źródłem energii naszego organizmu i są niezwykle istotne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. Należy więc zachować zdrowy rozsądek. Dobra czekolada z odpowiednim składem i jedzona z umiarem stanowi zdrowy element diety. Spokojnie możemy zjeść mniej więcej 1-3 kostki czekolady dziennie. Osoby chorujące przewlekle lub borykające się z jakimikolwiek problemami zdrowotnymi powinny skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem. Co ciekawe kobietom w ciąży często zaleca się jedzenie gorzkiej czekolady, która pozytywnie wpływa na rozwój dziecka.
Cena czekolady a jej jakość
W zależności od tego jaki sklep wybierzemy, znajdziemy w ofercie różnorakie produkty. Czekolada występuje w formie tradycyjnych tabliczek, czy też proszku do przyrządzania popularnego kakao. Wielbiciel tego słodkiego przysmaku może skosztować czekolady zawierającej różne dodatki. Osoby ceniące sobie właściwości prozdrowotne czekolady powinny zwracać uwagę na skład produktu. Nie zawsze cena równa się jakości, choć czasem warto dopłacić kilka złotych, aby cieszyć się lepszym smakiem i zdrowszym składem czekolady. Czytanie etykiety produktu wyposaży klienta w wiedzę o jego wartościach odżywczych. Dzięki temu dowiemy się ile procent czekolady stanowi tłuszcz, cukier, a ile mielone ziarna kakaowca. Zachęcamy do zapoznania się z ofertą sklepu TwojeZdrowie24, gdzie z łatwością można znaleźć produkt dla siebie oraz sprawdzić jego dokładny skład i wartość odżywczą.
Jak czekolada wspomaga pracę mózgu i serca?
Najcenniejsze substancje, które zawiera czekolada – flawonoidy to przeciwutleniacze, które chronią przed licznymi chorobami. Zwalczają wolne rodniki, stanowią profilaktykę przeciwnowotworową oraz obniżają poziom złego cholesterolu. Zawarty w czekoladzie magnez jest bardzo istotny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, mięśni i serca. Ponadto posiada ona w składzie liczne polifenole, które skutecznie regulują ciśnienie zapobiegając między innymi zawałom serca oraz udarom. Czekolada posiada więc naprawdę liczne korzyści dla zdrowia i może być pysznym i zdrowym składnikiem diety.
A czy Wy Drodzy Czytelnicy lubicie czekoladę?
~TwojeZdrowie24
Źródło:
Głodo P., Matejko B., Ciemna czekolada jako bogactwo flawonoidów – sprzymierzeńców w prewencji i leczeniu wielu schorzeń, [w:] “Problemy Higieny i Epidemiologii”, 2019, 100(2), 82–88.
Jeden komentarz