DietaStyl życiaZdrowie

5 produktów, których warto unikać w kuchni

Zewsząd słyszymy „sprawdzaj składy produktów” i wybieraj tylko te zdrowe i nieprzetworzone. Łatwiej jednak powiedzieć, a trudniej wykonać. Twoje zdrowie zaczyna się od kuchni, dlatego warto wyeliminować z niej to, co szkodzi. Przedstawiamy 5 produktów, które musisz natychmiast wyrzucić ze swojego jadłospisu.

1. Pomidory z puszki

Może się wydawać, że pomidory są bardzo zdrowe, ponieważ zawierają likopen – cenny składnik odżywczy. Oprócz likopenu w pomidorach z puszki często znajduje się szkodliwy bisfenol A (BPA), substancja mocno obciążająca, serce, jelita i trzustkę. Jeśli w organizmie nagromadzi się go zbyt dużo, może się to przyczynić do rozwoju cukrzycy typu II czy nowotworów. 

Warto wiedzieć, że każde pożywienie z puszki zawiera bisfenol A, jednak kwasowość pomidorów sprawia, że substancja ta mocno do nich przywiera.

Zatem zamiast pomidorów z puszki zdecyduj się na te w szklanym słoiku lub pudełku (które nie zawiera BPA).  

2. Oleje roślinne

Zamieniłeś masło na margarynę roślinną? To błąd! Owszem w naszym menu oleje roślinne są bardzo potrzebne, jednak ich nadmiar szkodzi zdrowiu, powodując stany zapalne. Dieta musi być zrównoważona, stąd jak podkreślają dietetycy, stosunek kwasów omeg-6 i omega-3 powinien wynosić 1:1. Tymczasem w naszej diecie często wynosi on 15:1. 

Upowszechniło się przekonanie, że margaryna jest zdrowsza od masła. To jednak nieprawda. Zawarte w niej oleje roślinne są przetwarzane w wysokich temperaturach, co może zaburzać pracę serca. W margarynie znajdują się także tłuszcze trans, które negatywnie wpływają na gospodarkę hormonalną i mogą prowadzić do nowotworów.  

3. Wędliny z niepewnego źródła

Warto przemyśleć zjedzenie smacznej kanapki z szynką. Dlaczego? Ponieważ nawet delikatesowy, chudy indyk to jedzenie o złej jakości. Wędliny z niepewnego źródła nafaszerowane są sodem, a wytwarza się je z mięsa zwierząt, które hodowane są na hormonach i antybiotykach. Do tego wszystkiego konserwuje się je azotanami. Na koniec musimy jeszcze wspomnieć o chemicznych barwnikach, które dodaje się do wędlin.  

Tylko pomyśl – te wszystkie szkodliwe substancje wchłania Twój organizm, kiedy postanawiasz zjeść kruchą wędlinę. Dlatego powinna ona raz na zawsze zniknąć z Twojego jadłospisu. 

4. Ziemniaki z pestycydami

Mówi się „jedz warzywa, będziesz zdrowy”, jednak warto wiedzieć, z jakiego źródła one pochodzą. Potrawą popularna w naszym kraju są ziemniaki. Jednak te kupione w supermarkecie mogą Cię zadziwić zawartością całej tablicy Mendelejewa. Przede wszystkim zawierają one duże ilości pestycydów, które negatywnie wpływają na układ nerwowy i mogą być przyczyną niepłodności. 

Dobrze jest kupować ziemniaki (i inne warzywa) z ekologicznych upraw. Na szczęście rolnicy coraz częściej wykazują ekologiczne podejście do swoich plantacji, używając naturalnych nawozów i unikając niepotrzebnego opryskiwania.

5. Sól kuchenna

Pewnie się zdziwisz, ale sól kuchenna wcale nie jest zdrowa. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby dzienne spożycie soli nie przekraczało 5 g. Sól kuchenna nie ma tak wielu wartości odżywczych, jak sól himalajska, bogata w pierwiastki takie jak fosfor i krzem.  

Nieodpowiednie jedzenie powoduje nie tylko zakłócenie równowagi kwasowo-jelitowej, ale także zaburzenia mikroflory jelitowej. Starożytni lekarze z Chin zgodnie twierdzili, że „zdrowie zaczyna się w jelitach”. Jednak, aby były one zdrowe, trzeba dostarczać organizmowi wartościowych produktów. Oczywiście oprócz tego, że wybierzesz produkty ekologiczne, musisz jeszcze obserwować swój organizm. 

Pisaliśmy o produktach powszechnie uznanych za szkodliwe. Warto wiedzieć, że każdy organizm jest inny i mogą mu się przydarzyć alergie pokarmowe. Tak ważne jest, aby w takich przypadkach zastosować dietę eliminacyjno-prowokacyjną. Pokaże ona reakcję organizmu na niektóre produkty takie jak jajka, gluten, drożdże, mleko. Już 3-tygodniowa dieta eliminacyjna spowoduje, że uporczywe dolegliwości odejdą w zapomnienie. 

Oczywiście nie wyłączaj z diety wszystkich pokarmów, tylko te, które potencjalnie Ci szkodzą. Poczujesz różnicę. 

 Bibliografia:

Włodarczyk B. Zdrowie od kuchni, 2008,

Rusin W. Uzdrowienie od kuchni, 2016,

Dąbrowska E. Ciało i ducha ratować żywieniem, 2014.

https://zdrowie.wprost.pl/odzywianie/produkty/10346703/6-produktow-ktorych-nigdy-nie-powinienes-miec-w-swojej-kuchni.html

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Back to top button

Wybierz który hotel ci odpowiada
Musisz wybrać termin który chcesz zarezerwować. Oprócz tego możesz także zadać pytania lub dodać coś od siebie.

Wymień 100 punktów na 1 warrant