DietaStyl życiaZdrowie

Czy sól jest zdrowa? Poznaj właściwości tej białej substancji.

Niektórzy ludzie nie wyobrażają sobie bez niej swoich ulubionych potraw. Jest dodawana do mięsa, ryb, sosów, słonych przekąsek, sałatek oraz wielu różnych wytrawnych dań. Od najdawniejszych czasów służyła jako środek konserwujący. To co nazywamy solą kuchenną jest w istocie prawie czystym chlorkiem sodu. Zatem warto odpowiedzieć sobie na pytanie: czy sól jest zdrowa?

Rodzaje soli

Im mniej przetworzony produkt tym zdrowszy. Często słyszymy to zdanie. Sól nie stanowi tutaj wyjątku. Za najzdrowsze rodzaje soli powszechnie uważa się:

  • sól kłodawską – jest to sól kamienna, gruboziarnista, niejodowana, zawiera dużą ilość sodu a także jod.
  • Kala Namak – zawiera spore ilości żelaza, sprawdza się w kuchni polskiej i orientalnej, ma jajeczny aromat.
  • sól kamienną himalajską – jest bogata w liczne pierwiastki mineralne między innymi: sód, potas, magnez, fosfor, wapń.

Zdrowa sól przede wszystkim nie powinna zawierać zbędnych dodatków takich jak przeciwzbrylacze oraz być jak najmniej przetworzona. Nie musimy nadmiernie kierować się jej nazwą, ponieważ często różne rodzaje soli mają nadmiernie wygórowane ceny, które nie idą w parze ze znaczącymi dla zdrowia właściwościami.

Czy sól jest szkodliwa?

W środowisku lekarzy i dietetyków temat: Czy sól jest zdrowa? był podejmowany niejednokrotnie. Na ten moment wiemy już, że stosowanie soli z umiarem może mieć korzystny wpływ na zdrowie. Jednak jej nadmiar może skutkować poważnymi chorobami. Zbyt duża konsumpcja soli wiąże się podwyższeniem ciśnienia tętniczego, co jak wiemy zwiększa prawdopodobieństwo zawału serca lub udaru. Ponadto nasila ona objawy cukrzycy, choroby Meniere’a oraz astmy.

Jaka ilość soli jest bezpieczna dla zdrowia?

Według WHO dorosły człowiek powinien spożywać około 5 g soli dziennie (mniej więcej taka ilość jaka mieści się na łyżeczce do herbaty). Natomiast najnowszy raport opublikowany w European Heart Journal podaje, że ilość soli spożywanej dziennie przez dorosłego powinna mieścić się w przedziale od 7,5 do 12,5 g.

Pamiętajmy jednak, żeby wziąć pod uwagę zarówno sól, którą zjadamy z własnej woli nasypując ją z solniczki na talerz, jak również tą dodaną do produktów sklepowych. Podczas zakupów w sklepie spożywczym czasem nie zdajemy sobie sprawy ze składu kupowanych wiktuałów. W szczególności gotowe dania, sosy i produkty wysokoprzetworzone są zwykle przesalane podczas produkcji.

Czy całkowicie wykluczyć sól z diety?

Wiele osób stara się wyeliminować całkowicie sól ze swojego jadłospisu. Dlaczego całkowite wykluczenie soli z diety może się obrócić przeciwko nam? Nasz organizm potrzebuje soli (w rozsądnych ilościach), a przede wszystkim zawartego w niej sodu, który odgrywa istotną rolę dla zdrowia. Także jod jest przydatnym pierwiastkiem zawartym w soli.

Badania naukowe

Wykazano, że ludzie różnie reagują na sól w zależności od uwarunkowań genetycznych, u niektórych osób, może zmieniać się wartość ciśnienia krwi [1].

Jeśli chcesz się dowiedzieć czegoś o innych składnikach codziennego jadłospisu i interesuje Cię zdrowe odżywianie się, zajrzyj do innych artykułów na przykład: Cukier – przyjaciel czy wróg zdrowej diety?, Wpływ zielonej herbaty na zdrowie.

Źródła:

1.Current Hypertension Reports 2011, 13, 55-56.

2.Czarniecka-Skubina E. , Olubiec-Opatowska E. Pożegnanie z solniczką, Przegląd Gastronomiczny, tom 72, numer 4, 2018.

3.Wierzchacz – Langner I., Przyprawy czyli co z czym się je cz.2, Zdrowostan, 2017. [http://zdrowostan.com.pl/blog/page/2/ dostęp z dnia 24.03.2021]

4.WHO issues new guidance on dietary salt and potassium [https://www.who.int/mediacentre/news/notes/2013/salt_potassium_20130131/en/ dostęp z dnia 24.03.2021]

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Back to top button