Jesienne rozgrzewające przyprawy korzenne
Chłodniejsze wieczory, częstsze domowe spotkania, jesienna aura… gdy nastaje ta pora roku chętniej zaczynamy sięgać po korzenne smaki i aromaty. Co nam dają? Między innymi dodatkowe ciepło w organizmie, a kto by tym pogardził… Które przyprawy warto stosować? Przeczytaj poniżej.
Imbir
Król wśród jesiennych przypraw. Ma ostry, ale jednocześnie przyjemnie orzeźwiający jakby cytrynowy smak. To kilkucentymetrowe kłącze ma naprawdę wiele właściwości. Największą popularnością cieszy się świeży korzeń imbiru. Wędrując alejkami sklepowymi, trafiając na dział owocowo-warzywny, kupując imbir zwróć uwagę by miał jasną skórkę i nie posiadał nietypowych znamion. Świeży imbir może być spożywany na surowo.
Jakie działania ma imbir?
- rozgrzewające
- wzmacnia odporność
- poprawia krążenie
- hamuje mdłości (często stosowany przez kobiety w ciąży)
- wspomaga trawienie
- stosowany podczas infekcji
- przeciwbólowe i przeciwzapalne
- zwiększa ukrwienie mózgu (poprawia pamięć i koncentrację).
Jesienią w restauracyjnym menu często znajdziemy imbir w potrawach i naparach do picia.
Cynamon
Najstarsza przyprawa świata! Uzyskiwana z kory drzew wiecznie zielonych (Azja). Ma słodkawo-korzenny, lekko ostrawy smak i mocny aromat. Występuje w dwóch postaciach – sproszkowanej i jako kawałki zwiniętej kory. Często łączony z jabłkiem w jesiennych deserach, używany jako zapach w świecach – popularny i szybko sprzedający się ze sklepowych półek jesienią.
Działanie cynamonu:
- rozgrzewające
- przeciwbakteryjne
- obniża cholesterol
- zmniejsza bóle stawowe
- pomaga w przeziębieniach
- wspomaga leczenie trądziku, rozjaśnia cerę
Doskonały do deserów i jesiennych napojów. Prym wiedzie również w grudniu używany do tradycyjnego piernika.
Goździki
To drobne nierozwinięte, wysuszone pąki kwiatów z drzewa goździkowego. Jak smakują? Intensywnie to chyba dobre określenie, dlatego trzeba mieć do nich umiar. To niepozorna przyprawa, ale ma moc! Używana do jesiennych i zimowych potraw, idealne go grzańców, herbat i likierów. To również popularny domowy jesienny zapach w świecach i odświeżaczach.
Właściwości goździków:
- przeciwbólowe
- odpornościowe (są źródłem witaminy C)
- rozgryzione niwelują nieprzyjemnych zapas z jamy ustnej
- poprawiają perystaltykę jelit czyli trawienie
- przypisuje się im działania antynowotworowe
Kurkuma
Do przypraw korzennych należy zaliczyć również królową – kurkumę. To przyprawa otrzymywana z ostryżu długiego. Kurkuma ma bardzo charakterystyczną żółto-pomarańczową barwę. Ma bogate właściwości zdrowotne. Idealna przyprawa dodawana do zupy dyniowej, tak popularnej w październiku i listopadzie. Czy wiesz, że odnotowano, że spożywanie kurkumy obniża cholesterol oraz glukozę we krwi? Ponadto kurkuma wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwdepresyjne. Imponujące te nasze przyprawy korzenne! Kurkuma stosowana jest również w kosmetyce – maseczki na twarz (łagodzi przebarwienia, zmiany potrądzikowe).
Z czym możesz ją połączyć? W gastronomii doskonałe trio tworzy z imbirem i pomarańczą.
Anyż, kurkuma, wanilia… przypraw korzennych jest całkiem bogata paleta. Od Ciebie zależy, którą włączysz do swojego jesiennego, lecz nie tylko jadłospisu. Jeśli do tej pory nie korzystałeś z przedstawionych przypraw, poczytaj o nich i zdecyduj, która dla Ciebie może być najbardziej odpowiednia. A może jakieś kuchenne eksperymenty? Życzymy powodzenia i …. smacznego!
Autor artykułu: Martyna