Zdrowie

Jaki jest najlepszy sposób na wzmocnienie odporności?

Ojciec medycyny, Hipokrates mawiał „Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a Twoje lekarstwo powinno być pożywieniem.“ Wymieniony grecki lekarz i filozof głosił również, iż „Lekarz leczy, natura uzdrawia.“ Łączymy te stwierdzenia w całość i przekazujemy Ci wiedzę od specjalisty z ponad 25-letnim doświadczeniem w edukacji zdrowotnej. Pani Bożena Schleicher, bo o niej mowa, jest także dyplomowanym zielarzem Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.

Zapraszamy do przyjemnej lektury. A tych, którzy preferują wersję wideo/audio odsyłamy do filmu pod tym artykułem. Znajdziesz w nim cały wartościowy wykład na kanale YouTube.

Zdrowie tj. równowaga na poziomie ciała, emocji i psychiki

Zdrowie traktujmy jako równowagę na poziomie fizycznym, emocjonalnym i duchowym. Nie możemy się zająć tylko ciałem i próbować tę równowagę w ciele przywrócić, jeżeli nasza psychika i emocje są zaburzone (rozterki miłosne, problemy rodzinne czy w miejscu pracy).

Nasze ciało jest całością, wszystkie narządy są ze sobą powiązane i nie ma jednego narządu chorego a reszty zdrowych. Tj. cykl powiązany ze sobą. To są informacje, gdzie przekazuje to jedna komórka drugiej komórce na wszystkich poziomach ciała, emocji i psychiki. Nie możemy leczyć ciała, zapominając o emocjach i psychice.

Jesteśmy częścią natury, podlegamy tym samym prawom co rośliny czy zwierzęta. Mamy 4 pory roku czy fazy księżyca i to wszystko związane jest z naszym cyklem biologicznym. Ingerując w zegar biologiczny (zmiana dnia na noc, nadmierny stres, brak odpoczynku, brak ruchu) osłabiamy nasze ciało.

Układ immunologiczny

Jest to nasz wewnętrzny lekarz, system samoregulujący. Przychodzimy z nim na świat jako istota, która sobie poradzi z każdym problemem. Chroni nas przed:

  • substancjami szkodliwymi
  • zakażeniami
  • inwazją bakterii, wirusów i drożdży.

Najpotężniejszą częścią układu odpornościowego jest układ pokarmowy. Tam powstaje ok. 80% naszych leukocytów. Do zaburzeń dochodzi wtedy, gdy w układzie pokarmowym brakuje tzw. dobrych bakterii. Dzieje się tak dlatego, że została zniszczona flora bakteryjna (długa terapia antybiotykami, lekami, operacje). A my nie zadbaliśmy o właściwą dietę, która wspomogłaby odbudowę flory bakteryjnej.

Niedobór dobrych bakterii może być przyczyną lęku czy depresji. 

Co osłabia układ immunologiczny?

  • niewłaściwy styl życia i odżywiania
  • wysokokaloryczne jedzenie rafinowane i przetworzone, bogate w sód, a ubogie w błonnik
  • ogromne ilości cukru rafinowanego, mleka i jego przetworów, mięsa i jaj, serów, napojów gazowanych
  • produkty konserwowane, mrożone, pasteryzowane, podgrzewane w kuchence mikrofalowej
  • zmiana metod uprawy
  • wzrost zastosowania dodatków do żywności, syntetyczne witaminy i minerałów, aspartamu oraz glutaminianu sodu

Przyczyną zmniejszonej odporności jest również zaburzona równowaga kwasowo-zasadowa

Produkty zakwaszające – m.in mięso i jego przetwory, drób, jaja, mleko i jego przetwory, zboża, kasze, biała mąka i pieczywo, fasole, groch, cukier, kawa, czarna herbata, leki, narkotyki, napoje gazowane, słodycze, tytoń.

Produkty zasadowe – m.in. warzywa liściaste, okrągłe, korzeniowe, zupy, kiszone warzywa, owoce i zioła, fermentowana soja, kasza jaglana, quinoa, wodorosty, nasiona dyni, imbir, cynamon, oregano, ocet jabłkowy, woda niegazowana.

Dla utrzymania zdrowia stosujemy proporcję 1:5 (kwaśne: zasadowe)
Przy leczeniu w stanach osłabienia stosujemy proporcję 1:7 (kwaśne: zasadowe)

Negatywne emocje

Smutek, strach, poczucie izolacji, bezsilność, bezradność, złość, brak poczucia bezpieczeństwa, brak wiary w siebie, rozczarowanie, wstyd, przerażenie – są to emocje, które bardzo obniżają nasz system immunologiczny. Utrzymują nas w stanie napięcia i postawie obronnej, czujemy się przez to coraz słabsi, bardziej zmęczeni i podatni na wszelkie choroby.

Co nas wzmacnia?

  • dieta oparta na żywności pochodzenia roślinnego ( zawiera wiele substancji wspierających układ odpornościowy i nie obciąża układu trawiennego, nie powoduje złogów, dostarcza wszystkich niezbędnych składników pokarmowych, jest źródłem życiowej energii)
  • ruch, aktywność fizyczna
  • właściwy wypoczynek
  • umiejętność radzenia sobie ze stresem i negatywnymi emocjami
  • poczucie więzi i harmonijne współdziałanie z naszym otoczeniem
  • pozytywne myślenie
  • przyjazny kontakt z ludźmi
  • poczucie miłości i bezpieczeństwa
  • grupy wsparcia

Od czego zacząć?

  • odkwasić, odtruć organizm, usunąć złogi
  • odbudować florę bakteryjną
  • przywrócić równowagę hormonalną
  • uzupełnić niedobór minerałów, witamin, wody
  • dotlenić komórki
  • wzmocnić mitochondria

Roślinni sprzymierzeńcy o działaniu przeciwwirusowym

  • czosnek, cebula, szczypior, por, szalotki
  • owoce jagodowe
  • grzyby (Cordyceps, Reishi, Maitake, Shiitake)
  • skrobia Kuzu-Kudzu
  • cytrusy
  • przyprawy korzenne i ziołowe

Zioła o działaniu wzmacniającym i przeciwwirusowym

  • korzeń mniszka
  • ostropest
  • rzepik
  • szanta
  • podbiał
  • hyzop
  • macierzanka
  • anyż gwiazdkowy
  • lukrecja
  • imbir
  • pokrzywa

Powyższe treści stanowią część wykładu p. Bożeny Schleicher z kampanii “Żyję świadomie”. Całość materiału dotyczącego odporności znajdziesz poniżej:

Zdjęcia

Freepik, Pixabay

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Back to top button