Zdrowie

Jaki jest najlepszy sposób na wzmocnienie odporności?

Ojciec medycyny, Hipokrates mawiał „Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a Twoje lekarstwo powinno być pożywieniem.“ Wymieniony grecki lekarz i filozof głosił również, iż „Lekarz leczy, natura uzdrawia.“ Łączymy te stwierdzenia w całość i przekazujemy Ci wiedzę od specjalisty z ponad 25-letnim doświadczeniem w edukacji zdrowotnej. Pani Bożena Schleicher, bo o niej mowa, jest także dyplomowanym zielarzem Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.

Zapraszamy do przyjemnej lektury. A tych, którzy preferują wersję wideo/audio odsyłamy do filmu pod tym artykułem. Znajdziesz w nim cały wartościowy wykład na kanale YouTube.

Zdrowie tj. równowaga na poziomie ciała, emocji i psychiki

Zdrowie traktujmy jako równowagę na poziomie fizycznym, emocjonalnym i duchowym. Nie możemy się zająć tylko ciałem i próbować tę równowagę w ciele przywrócić, jeżeli nasza psychika i emocje są zaburzone (rozterki miłosne, problemy rodzinne czy w miejscu pracy).

Nasze ciało jest całością, wszystkie narządy są ze sobą powiązane i nie ma jednego narządu chorego a reszty zdrowych. Tj. cykl powiązany ze sobą. To są informacje, gdzie przekazuje to jedna komórka drugiej komórce na wszystkich poziomach ciała, emocji i psychiki. Nie możemy leczyć ciała, zapominając o emocjach i psychice.

Jesteśmy częścią natury, podlegamy tym samym prawom co rośliny czy zwierzęta. Mamy 4 pory roku czy fazy księżyca i to wszystko związane jest z naszym cyklem biologicznym. Ingerując w zegar biologiczny (zmiana dnia na noc, nadmierny stres, brak odpoczynku, brak ruchu) osłabiamy nasze ciało.

Układ immunologiczny

Jest to nasz wewnętrzny lekarz, system samoregulujący. Przychodzimy z nim na świat jako istota, która sobie poradzi z każdym problemem. Chroni nas przed:

  • substancjami szkodliwymi
  • zakażeniami
  • inwazją bakterii, wirusów i drożdży.

Najpotężniejszą częścią układu odpornościowego jest układ pokarmowy. Tam powstaje ok. 80% naszych leukocytów. Do zaburzeń dochodzi wtedy, gdy w układzie pokarmowym brakuje tzw. dobrych bakterii. Dzieje się tak dlatego, że została zniszczona flora bakteryjna (długa terapia antybiotykami, lekami, operacje). A my nie zadbaliśmy o właściwą dietę, która wspomogłaby odbudowę flory bakteryjnej.

Niedobór dobrych bakterii może być przyczyną lęku czy depresji. 

Co osłabia układ immunologiczny?

  • niewłaściwy styl życia i odżywiania
  • wysokokaloryczne jedzenie rafinowane i przetworzone, bogate w sód, a ubogie w błonnik
  • ogromne ilości cukru rafinowanego, mleka i jego przetworów, mięsa i jaj, serów, napojów gazowanych
  • produkty konserwowane, mrożone, pasteryzowane, podgrzewane w kuchence mikrofalowej
  • zmiana metod uprawy
  • wzrost zastosowania dodatków do żywności, syntetyczne witaminy i minerałów, aspartamu oraz glutaminianu sodu

Przyczyną zmniejszonej odporności jest również zaburzona równowaga kwasowo-zasadowa

Produkty zakwaszające – m.in mięso i jego przetwory, drób, jaja, mleko i jego przetwory, zboża, kasze, biała mąka i pieczywo, fasole, groch, cukier, kawa, czarna herbata, leki, narkotyki, napoje gazowane, słodycze, tytoń.

Produkty zasadowe – m.in. warzywa liściaste, okrągłe, korzeniowe, zupy, kiszone warzywa, owoce i zioła, fermentowana soja, kasza jaglana, quinoa, wodorosty, nasiona dyni, imbir, cynamon, oregano, ocet jabłkowy, woda niegazowana.

Dla utrzymania zdrowia stosujemy proporcję 1:5 (kwaśne: zasadowe)
Przy leczeniu w stanach osłabienia stosujemy proporcję 1:7 (kwaśne: zasadowe)

Negatywne emocje

Smutek, strach, poczucie izolacji, bezsilność, bezradność, złość, brak poczucia bezpieczeństwa, brak wiary w siebie, rozczarowanie, wstyd, przerażenie – są to emocje, które bardzo obniżają nasz system immunologiczny. Utrzymują nas w stanie napięcia i postawie obronnej, czujemy się przez to coraz słabsi, bardziej zmęczeni i podatni na wszelkie choroby.

Co nas wzmacnia?

  • dieta oparta na żywności pochodzenia roślinnego ( zawiera wiele substancji wspierających układ odpornościowy i nie obciąża układu trawiennego, nie powoduje złogów, dostarcza wszystkich niezbędnych składników pokarmowych, jest źródłem życiowej energii)
  • ruch, aktywność fizyczna
  • właściwy wypoczynek
  • umiejętność radzenia sobie ze stresem i negatywnymi emocjami
  • poczucie więzi i harmonijne współdziałanie z naszym otoczeniem
  • pozytywne myślenie
  • przyjazny kontakt z ludźmi
  • poczucie miłości i bezpieczeństwa
  • grupy wsparcia

Od czego zacząć?

  • odkwasić, odtruć organizm, usunąć złogi
  • odbudować florę bakteryjną
  • przywrócić równowagę hormonalną
  • uzupełnić niedobór minerałów, witamin, wody
  • dotlenić komórki
  • wzmocnić mitochondria

Roślinni sprzymierzeńcy o działaniu przeciwwirusowym

  • czosnek, cebula, szczypior, por, szalotki
  • owoce jagodowe
  • grzyby (Cordyceps, Reishi, Maitake, Shiitake)
  • skrobia Kuzu-Kudzu
  • cytrusy
  • przyprawy korzenne i ziołowe

Zioła o działaniu wzmacniającym i przeciwwirusowym

  • korzeń mniszka
  • ostropest
  • rzepik
  • szanta
  • podbiał
  • hyzop
  • macierzanka
  • anyż gwiazdkowy
  • lukrecja
  • imbir
  • pokrzywa

Powyższe treści stanowią część wykładu p. Bożeny Schleicher z kampanii “Żyję świadomie”. Całość materiału dotyczącego odporności znajdziesz poniżej:

Zdjęcia

Freepik, Pixabay

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Back to top button

Wybierz który hotel ci odpowiada
Musisz wybrać termin który chcesz zarezerwować. Oprócz tego możesz także zadać pytania lub dodać coś od siebie.

Wymień 100 punktów na 1 warrant