Jaki jest najlepszy sposób na wzmocnienie odporności?
Ojciec medycyny, Hipokrates mawiał „Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a Twoje lekarstwo powinno być pożywieniem.“ Wymieniony grecki lekarz i filozof głosił również, iż „Lekarz leczy, natura uzdrawia.“ Łączymy te stwierdzenia w całość i przekazujemy Ci wiedzę od specjalisty z ponad 25-letnim doświadczeniem w edukacji zdrowotnej. Pani Bożena Schleicher, bo o niej mowa, jest także dyplomowanym zielarzem Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
Zapraszamy do przyjemnej lektury. A tych, którzy preferują wersję wideo/audio odsyłamy do filmu pod tym artykułem. Znajdziesz w nim cały wartościowy wykład na kanale YouTube.
Zdrowie tj. równowaga na poziomie ciała, emocji i psychiki
Zdrowie traktujmy jako równowagę na poziomie fizycznym, emocjonalnym i duchowym. Nie możemy się zająć tylko ciałem i próbować tę równowagę w ciele przywrócić, jeżeli nasza psychika i emocje są zaburzone (rozterki miłosne, problemy rodzinne czy w miejscu pracy).
Nasze ciało jest całością, wszystkie narządy są ze sobą powiązane i nie ma jednego narządu chorego a reszty zdrowych. Tj. cykl powiązany ze sobą. To są informacje, gdzie przekazuje to jedna komórka drugiej komórce na wszystkich poziomach ciała, emocji i psychiki. Nie możemy leczyć ciała, zapominając o emocjach i psychice.
Jesteśmy częścią natury, podlegamy tym samym prawom co rośliny czy zwierzęta. Mamy 4 pory roku czy fazy księżyca i to wszystko związane jest z naszym cyklem biologicznym. Ingerując w zegar biologiczny (zmiana dnia na noc, nadmierny stres, brak odpoczynku, brak ruchu) osłabiamy nasze ciało.
Układ immunologiczny
Jest to nasz wewnętrzny lekarz, system samoregulujący. Przychodzimy z nim na świat jako istota, która sobie poradzi z każdym problemem. Chroni nas przed:
- substancjami szkodliwymi
- zakażeniami
- inwazją bakterii, wirusów i drożdży.
Najpotężniejszą częścią układu odpornościowego jest układ pokarmowy. Tam powstaje ok. 80% naszych leukocytów. Do zaburzeń dochodzi wtedy, gdy w układzie pokarmowym brakuje tzw. dobrych bakterii. Dzieje się tak dlatego, że została zniszczona flora bakteryjna (długa terapia antybiotykami, lekami, operacje). A my nie zadbaliśmy o właściwą dietę, która wspomogłaby odbudowę flory bakteryjnej.
Niedobór dobrych bakterii może być przyczyną lęku czy depresji.
Co osłabia układ immunologiczny?
- niewłaściwy styl życia i odżywiania
- wysokokaloryczne jedzenie rafinowane i przetworzone, bogate w sód, a ubogie w błonnik
- ogromne ilości cukru rafinowanego, mleka i jego przetworów, mięsa i jaj, serów, napojów gazowanych
- produkty konserwowane, mrożone, pasteryzowane, podgrzewane w kuchence mikrofalowej
- zmiana metod uprawy
- wzrost zastosowania dodatków do żywności, syntetyczne witaminy i minerałów, aspartamu oraz glutaminianu sodu
Przyczyną zmniejszonej odporności jest również zaburzona równowaga kwasowo-zasadowa
Produkty zakwaszające – m.in mięso i jego przetwory, drób, jaja, mleko i jego przetwory, zboża, kasze, biała mąka i pieczywo, fasole, groch, cukier, kawa, czarna herbata, leki, narkotyki, napoje gazowane, słodycze, tytoń.
Produkty zasadowe – m.in. warzywa liściaste, okrągłe, korzeniowe, zupy, kiszone warzywa, owoce i zioła, fermentowana soja, kasza jaglana, quinoa, wodorosty, nasiona dyni, imbir, cynamon, oregano, ocet jabłkowy, woda niegazowana.
Dla utrzymania zdrowia stosujemy proporcję 1:5 (kwaśne: zasadowe)
Przy leczeniu w stanach osłabienia stosujemy proporcję 1:7 (kwaśne: zasadowe)
Negatywne emocje
Smutek, strach, poczucie izolacji, bezsilność, bezradność, złość, brak poczucia bezpieczeństwa, brak wiary w siebie, rozczarowanie, wstyd, przerażenie – są to emocje, które bardzo obniżają nasz system immunologiczny. Utrzymują nas w stanie napięcia i postawie obronnej, czujemy się przez to coraz słabsi, bardziej zmęczeni i podatni na wszelkie choroby.
Co nas wzmacnia?
- dieta oparta na żywności pochodzenia roślinnego ( zawiera wiele substancji wspierających układ odpornościowy i nie obciąża układu trawiennego, nie powoduje złogów, dostarcza wszystkich niezbędnych składników pokarmowych, jest źródłem życiowej energii)
- ruch, aktywność fizyczna
- właściwy wypoczynek
- umiejętność radzenia sobie ze stresem i negatywnymi emocjami
- poczucie więzi i harmonijne współdziałanie z naszym otoczeniem
- pozytywne myślenie
- przyjazny kontakt z ludźmi
- poczucie miłości i bezpieczeństwa
- grupy wsparcia
Od czego zacząć?
- odkwasić, odtruć organizm, usunąć złogi
- odbudować florę bakteryjną
- przywrócić równowagę hormonalną
- uzupełnić niedobór minerałów, witamin, wody
- dotlenić komórki
- wzmocnić mitochondria
Roślinni sprzymierzeńcy o działaniu przeciwwirusowym
- czosnek, cebula, szczypior, por, szalotki
- owoce jagodowe
- grzyby (Cordyceps, Reishi, Maitake, Shiitake)
- skrobia Kuzu-Kudzu
- cytrusy
- przyprawy korzenne i ziołowe
Zioła o działaniu wzmacniającym i przeciwwirusowym
- korzeń mniszka
- ostropest
- rzepik
- szanta
- podbiał
- hyzop
- macierzanka
- anyż gwiazdkowy
- lukrecja
- imbir
- pokrzywa
Powyższe treści stanowią część wykładu p. Bożeny Schleicher z kampanii “Żyję świadomie”. Całość materiału dotyczącego odporności znajdziesz poniżej:
Zdjęcia