Jak w naturalny sposób obniżyć ciśnienie?

Choroby układu krążenia to jeden z większych problemów zdrowotnych Polaków. Wiążą się one z siedzącym trybem życia, dietą bogatą w tłuszcze i sól, a także stresem i używkami. W związku z tym nie trudno dziwić się, że występują choroby żył i nadciśnienie.
Czym jest ciśnienie i nadciśnienie tętnicze?
Na nadciśnienie choruje co trzeci dorosły Polak, z czego wiele osób nie zdaje sobie sprawy. Nadciśnienie występuje wówczas, gdy wysokość ciśnienia skurczowego wynosi powyżej 140 mmHg, zaś ciśnienie rozkurczowe – powyżej 90 mmHg.

Ciśnienie krwi – jakie są normy?
- 120/80 mmHg – ciśnienie optymalne
- 120-129 mmHg (skurczowe) i 80-84 mmHg (rozkurczowe) – prawidłowe ciśnienie tętnicze
- 130-139 mmHg (skurczowe) i 85-89 mmHg (rozkurczowe) – prawidłowe, ale wysokie ciśnienie tętnicze
Nadciśnienie tętnicze – jakie są rodzaje?
- Nadciśnienie I stopnia – 140-159 mmHg (skurczowe) i 90-99 mmHg (rozkurczowe)
- Nadciśnienie II stopnia – 160-179 mmHg (skurczowe) i 100-109 mmHg (rozkurczowe)
- Nadciśnienie III stopnia – 180 mmHg (skurczowe) i pow.110 mmHg (rozkurczowe)
W leczeniu nadciśnienia tętniczego niezbędne jest pozbycie się nadwagi i otyłości, zadbanie o prawidłowy metabolizm. Wiąże się to z prawidłowo dobraną dietą. Czym jednak się wspomóc?

Które rośliny obniżają ciśnienie?
Zioła obniżające ciśnienie krwi to:
- Aronia — zawiera antocyjany, flawonoidy, które obniżają ciśnienie. Sok z aronii reguluje ciśnienie.
- Głóg — zawiera flawonoidy takie jak rutyna, kwertycyna, witeksyna, oraz proantocyjanidyny. Kwertycyna działa hipotensyjnie, przeciwzapalnie, rozszerza naczynia krwionośne. Działa on wielokierunkowo, wpływając nie tylko na regulację ciśnienia, ale także wzmacnia układ krwionośny i serce oraz stan naczyń krwionośnych.
- Jemioła — Związki fitochemiczne działają hipotensyjnie i rozszerzają naczynia wieńcowe. Normalizuje rytm serca, stosowana w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Składnikiem leczniczym są liście i młode gałązki. Owoce są trujące.
- Dzika róża.
- Ruta pospolita — poprawia krążenie obwodowe, zmniejsza ciśnienie, uszczelnia ściany naczyń krwionośnych. Nie powinni jej używać alergicy oraz kobiety blondynki i rude, są bowiem bardziej podatne na uczulenia rutą.
- Skrzyp polny — działa moczopędnie i obniża ciśnienie. Nie należy go przyjmować zbyt długo, bowiem odwadnia i zmniejsza ilość witaminy B1 w organizmie.
- Serdecznik pospolity — wzmacnia serce, uspokaja. Wskazany na nadciśnienie.
- Liście oliwki europejskiej — Wyciągi z liści oliwki europejskiej odznaczają się działaniem przeciwreumatycznym, przeciwzapalnym, przeciwbólowym, przeciwgorączkowym, rozszerzającym naczynia krwionośne, obniżającym ciśnienie tętnicze krwi, przeciwdiuretycznym i przeciwcukrzycowym.
- Rumianek i melisa — sprzyjają wyciszeniu organizmu.
Polifenole w walce z nadciśnieniem
Antocyjany i polifenole to substancje znajdujące się w roślinach, wykazujące działanie ochronne i wzmacniające żyły. Ich włączenie do codziennej diety wpływa na utratę wagi, a przez to obniżenie ciśnienia krwi.
Antocyjany nadają kolor fioletowy i granatowy/niebieski oraz czerwony owocom i warzywom. Dlatego też łatwo domyślić się gdzie występują. Są w aroniach, jeżynach, czarnej porzeczce, borówce amerykańskiej, winogronach, jagodach, śliwkach, bakłażanach, burakach, czerwonej kapuście. Znajdujemy je także we wszystkich czerwonych owocach takich jak truskawka, wiśnie, czereśnie, poziomki czy żurawina oraz warzywach, np. papryce, pomidorach itp.
Doskonale wpływają na układ krążenia. Zmniejszają kruchość naczyń krwionośnych, poprawiają ich elastyczność, przez co redukują ryzyko powstania choroby wieńcowej i arteriosklerozy. Działają przeciwzapalne.

Które owoce zawierają polifenole?
Wśród owoców zawierających polifenole wymienia się:
- aronię
- jeżyny
- czarną porzeczkę
- borówkę
- wiśnie
- jabłka
- i inne

Potas obniża ciśnienie
Potas reguluje ciśnienie poprzez przyspieszenie wydalania sodu z organizmu, dzięki czemu obniża ciśnienie. To właśnie sód odpowiada za nadciśnienie tętnicze.
Bogatym źródłem potasu są:
- natka pietruszki (7073 mg / 100 g)
- mięta suszona (1924 mg / 100 g)
- kakao (1524 mg / 100 g)
- otręby pszenne (1400 mg / 100 g)
- fasola pinto (1393 mg / 100 g)
- morele suszone (1162 mg / 100 g)
- pistacje (1025 mg / 100 g)
- śliwki suszone (732 mg / 100 g)
- kasztan europejski (715 mg / 100 g)
- mak (700 mg / 100g)
- figi suszone (680 mg / 100 g)
- orzechy laskowe (680 mg / 100 g)
- orzechy prażone, mieszane oraz włoskie (632 mg / 100 g)
- orzechy piniowe (597 mg / 100 g)
- czekolada gorzka (559 mg / 100 g)
- awokado (485 mg / 100 g)
- ziemniaki (550 mg /100 g)
- orzechy Pekany (410 mg / 100 g)
- soczewica gotowana (369 mg / 100 g)
- orzechy Macadamia (368 mg / 100 g)
- banany (358 mg / 100 g)
- bataty (337 mg / 100 g)
- brokuły (325 mg / 100 g)
- kasza gryczana (316 mg / 100 g)
- pomidory (282 mg / 100 g)
- morele (280 mg / 100 g)
- porzeczki (259 mg / 100 g)
- groszek (244 mg / 100 g)
- fasolka szparagowa (211 mg / 100 g)
- brzoskwinie (190 mg / 100 g)
- warzywa liściaste
Szklanka soku pomidorowego zawiera aż 728 mg potasu!
Literatura
Cemek M., Yilmaz E., Büyükokuroğlu M.E.: Protective effect of Matricaria chamomilla on ethanol induced acute gastric mucosal injury in rats. Pharm. Biol. 2010, 48(7), 757-763.
Esmaeili-Mahani S., Rezaeezadeh-Roukerd M., Esmaeilpour K. i wsp.: Olive (Olea europea L.) leaf extract elicits antinociceptive activity, potentiates morphine analgesia and suppresses morphine hyperalgaesia in rats. J. Ethnopharmacol. 2010, 132, 200-205
Posadzki P., Działania niepożądane leków ziołowych: przegląd przeglądów systematycznych,
Białek M., J. Rutkowska, E. Hallmann, Aronia czarnoowocowa (aronia melanocarpa) jako potencjalny składnik żywności funkcjonalnej, https://www.pttz.org/zyw/wyd/czas/2012,%206(85)/02_Bialek.pdf, dostęp: 25.08.2021.
Antocyjany i polifenole jak wspierają zdrowie żył? https://venoflex.pl/antocyjany-i-polifenole-jak-wspieraja-zdrowie-zyl/, dostęp: 25.08.2021
Ziele dla matki, czyli serdecznik, https://naturazycia.pl/ziele-dla-matki-czyli-serdecznik/, dostęp: 25.08.2021.
Tabele, http://www.sparta.lbl.pl/files/Mikro_i_makro_elementy_dla_sportowca_Zelazo.pdf, dostęp: 25.08.2021.