Kwasy tłuszczowe omega-3: jakie wybrać? Najlepsze źródła

Kwasy omega-3 wspomagają funkcjonowanie serca, mózgu, oczu oraz pomagają utrzymać prawidłową ilość trójglicerydów we krwi. Co więcej, to składnik niezbędny do prawidłowego rozwoju dzieci – również w okresie płodowym.
Najlepszym źródłem kwasów omega-3 są tłuste morskie ryby, takie jak łosoś, śledź lub makrela. Instytut Żywności i Żywienia zaleca, by pojawiały się w jadłospisie przynajmniej 2 razy w tygodniu. Niestety, Polacy spożywają niewiele ryb morskich. W takich przypadkach warto sięgnąć po wysokiej jakości suplementy diety z kwasami omega-3.
Co to są kwasy omega-3?
Kwasy omega-3 to rodzaj wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Należą do rodziny niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Oznacza to, że Twoje ciało nie jest w stanie wytwarzać ich odpowiedniej ilości – i musisz dostarczać je wraz z dietą.
Do kwasów omega-3 zaliczamy:
- ALA (kwas alfa-linolenowy)
- EPA (kwas eikozapentaenowy)
- DHA (kwas dokozaheksaenowy)
Kwasy ALA to kwasy omega-3 pochodzenia roślinnego, natomiast EPA i DHA w największej koncentracji znajdziemy w tłustych morskich rybach.
Więcej o kwasach omega-3 dowiesz się ze wpisu: Kwasy Omega-3: Jakie wybrać? 10 najlepszych produktów
Naturalne źródła kwasów omega-3
Jeśli chcesz zwiększyć spożycie kwasów omega-3, najlepszym sposobem jest wprowadzenie do diety pokarmów bogatych w te tłuszcze.
Należą do nich tłuste ryby, takie jak:
- łosoś (2,0 g DHA i EPA na 100 g)
- makrela (4,5 g DHA i EPA na 100 g)
- śledź (2,1 g DHA i EPA na 100 g)
Oraz produkty roślinne:
- siemię lniane (2 350 mg ALA w 1 łyżce stołowej)
- orzechy włoskie (2 570 mg ALA na porcję 30 g)
- nasiona chia (2 071 mg ALA w 1 łyżce stołowej)
Spożywanie ich regularnie pomoże Ci zachować odpowiedni poziom omega-3 w organizmie.

Grillowany łosoś jest zdrowy i szybki w przygotowaniu. Często wystarczy jedynie 10 minut, by był gotowy do podania.
Kiedy warto sięgnąć po suplementy z omega-3?
Czasami trudno jest dostarczyć odpowiednią ilość kwasów omega-3 tylko z diety. W takich przypadkach warto rozważyć wysokiej jakości suplementację. Suplementy są szczególnie polecane dla osób, które nie jedzą odpowiedniej ilości ryb, cierpią na alergie pokarmowe bądź mają specjalne potrzeby zdrowotne.
Jak wybrać odpowiedni suplement z omega-3?
Na rynku dostępne są różne rodzaje suplementów z kwasami omega-3. Mogą się one różnić zawartością EPA i DHA, sposobem pozyskiwania oleju czy pochodzeniem surowców.

Wysokiej jakości suplementy z omega-3 są bezwonne i nie pozostawiają nieprzyjemnego rybiego posmaku.
Na co pomagają kwasy omega-3?
Kwasy omega-3 są niezbędne dla naszego zdrowia, wpływając na funkcjonowanie serca, mózgu, oczu.
- Kwasy omega-3 pomagają obniżać poziom trójglicerydów we krwi, korzystnie działając na układ sercowo-naczyniowy.
- Kwasy omega-3, zwłaszcza DHA, odgrywają kluczową rolę w funkcjonowaniu mózgu. Są one niezbędne do budowy błon komórkowych neuronów i wspomagają komunikację między komórkami nerwowymi.
- Zdrowie naszych oczu również zależy od odpowiedniego spożycia kwasów omega-3. DHA jest składnikiem siatkówki oka, a jego niedobór może prowadzić do problemów ze wzrokiem, takich jak zespół suchego oka czy degeneracja plamki żółtej.
Kwasy omega-3 na co dzień
Wybór odpowiedniego suplementu omega-3 powinien być dostosowany do indywidualnych potrzeb i stylu życia. Pamiętaj, że zarówno naturalne źródła, jak i dobrej jakości suplementy mają swoje miejsce w zdrowej diecie. Dlatego warto świadomie podejść do tematu, aby cieszyć się pełnią korzyści płynących z kwasów omega-3.
Bibliografia:
- Instytut Żywności i Żywienia: Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla osób dorosłych. Dostęp online
- Dighriri IM., Alsubaie AM., Hakami FM., et al.: Effects of Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids on Brain Functions: A Systematic Review. Dostep online
Artykuł Sponsorowany