Czy warto jeść zielone warzywa?

Warzywa to podstawa każdej diety. Są bogate w witaminy i minerały i korzystnie wpływają na organizm – dostarczają energii, wspomagają pracę układu trawiennego, mają niską zawartość kaloryczną oraz przeciwdziałają rozwojowi różnych chorób. Według Instytutu Żywności i Żywienia powinniśmy spożywać ich przynajmniej 400 g dziennie. Tak jak ziemniaki, pomidory czy marchew często goszczą w potrawach, tak należy również pamiętać o warzywach zielonych. Czym się wyróżniają? Jakie mają właściwości? Zapraszamy do lektury!
Zielone warzywa – bomba witaminowa!
Zielone warzywa to najbogatsze produkty w całą gamę witamin. Znajduje się w nich m.in. tak ważna witamina C. Jakie ma właściwości? Między innymi witamina C przyspiesza gojenie ran, hamuje rozwój nowotworów oraz bierze udział w syntezie komponentów ludzkiego organizmu. Witamina E – zapobiega powstawaniu uszkodzeń naczyń krwionośnych, zwiększa odporność organizmu, ważna w czasie ciąży ze względu na regulację działania hormonów. W zielonych warzywach natrafimy również na witaminę K – zapobiega krwawieniu, wspomaga gojenie ran, współtworzy strukturę tkanki kostnej. Witamina K ma także właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Oprócz wyżej wymienionych witamin, wspomnieć należy również o witaminach z grupy B, które wpływają na poziom energii, przemianę materii, sprawność myślenia, a także wygląd włosów, skóry i paznokci. Zielone warzywa to również duże ilości witaminy A czyli odpowiedzialność za prawidłowy rozwój organizmu, wpływ na proces widzenia, obniżenie cholesterolu, wzmocnienie układu immunologicznego oraz utrzymanie prawidłowego stanu skóry, włosów i paznokci.

Zielone warzywa czyli jakie?
Wśród zielonych warzyw możemy wymienić między innymi:
Brokuł
Cukinię
Kapustę
Sałatę
Zieloną paprykę
Ogórka
Por
Szczaw
Jarmuż
Szparagi
Szpinak
Kalarepę
Brukselkę
Fasolkę
Groszek
Awokado
Fasolkę szparagową
Seler naciowy

Pomysł na zielone warzywa w posiłkach
Zielone warzywa idealnie nadają się zarówno na śniadania, obiady, jak i kolacje. Przemycaj je swoim jadłospisie jak najczęściej! Pamiętaj, że do zielonych warzyw zaliczamy również świeże zioła. Rano kanapki możesz udekorować sałatą, ogórkiem, awokado i szczypiorkiem lub przyrządzić sobie pyszny koktajl/smoothie np. z jarmużu, jabłka, kiwi i selera naciowego. Obiad – może leczo z zielonych warzyw lub makaron ze szpinakiem czy brokułem? A kolacja… pasta z awokado lub bobu posypana koperkiem? Możliwości jest naprawdę wiele, a Internet aż kipi od przepisów!

Dostępność warzyw
Zielone warzywa są dostępne w supermarketach, osiedlowych sklepikach, ale przede wszystkim na targach i tam polecamy je kupować. Pamiętaj, że konkretne produkty mają swoją sezonowość i właśnie wtedy najlepiej je spożywać, ponieważ w tym czasie są najsmaczniejsze, przede wszystkim świeże, a ich cena plasuje na przystępnym poziomie. W sezonie jesienno-zimowym możesz postawić na mrożonki. W takiej postaci warzywa wcale nie tracą swoich cennych właściwości, a są doskonalą alternatywą dla tych świeżych.

Zielone warzywa to gwarancja zdrowia i dobrego samopoczucia. To chyba istotne kwestie podczas prawidłowego funkcjonowania, prawda? Zachęcamy więc do spożywania tych produktów przez cały rok. Twój organizm na pewno będzie Ci za to wdzięczny!
Daj znać jakie jest Twoje ulubione zielone warzywo? Jesteśmy bardzo ciekawi!