DietaStyl życia

Naturalne lekarstwo na ból brzucha

Czarna herbata

Czarna herbata jest jednym z najczęściej wybieranych napojów wśród Polaków. Idealnie sprawdza się podczas porannych posiłków lub jako naturalny wspomagacz dla żołądka w przypadku niestrawności.

Napar z liści herbaty dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy ma wiele właściwości zdrowotnych. Doskonale obniża poziom cholesterolu, wzmacnia naczynia krwionośne i może ochronić przed miażdżycą. Spowalnia również procesy starzenia i dodatkowo pobudza organizm.

Mało tego!

Czarna herbata doskonale sprawuje się w przypadku zatrucia pokarmowego. Skutecznie łagodzi podrażnienie żołądka, działa odkażająco. Bardzo często polecana jest przez lekarzy ze względu na regulację soków trawiennych.

Czarna magia?

Jakim cudem czarna herbata ma, aż tyle zaskakujących właściwości? Wszystko dzięki teinie.

Czym jest Teina?

Teina to nic innego jak związek chemiczny z grupy alkaloidów purynowych. Jest substancją naturalną, pozyskiwaną z liści krzewu herbacianego. W stanie stałym jest białym proszkiem, który dobrze rozpuszcza się w wodzie. Jest jedną z najpopularniejszych substancji psychoaktywnych na świecie, całkowicie legalna.

Teina a kofeina

Teina i kofeina pod względem chemicznym są substancjami o takim samym wzorze co oznacza, że mają one takie same działanie na nasz organizm. Dlaczego więc po wypiciu herbaty czujemy się trochę inaczej, niż po wypiciu kubka kawy? Już tłumaczymy!

Przyczyną tej różnicy są dodatkowe substancje, które spożywamy wraz z teiną, bądź kofeiną. Kofeina znajdująca się w kawie szybko, ale krótkotrwale, około 2 godzin. Teina natomiast spożywana z naparem herbacianym działa w sposób łagodniejszy i utrzymuje stan pobudzenia o wiele dużej niż kawa.

Jaką wybrać?

Zdecydowanie najlepszym wyborem będzie herbata w formie suszu. Oczywiście herbata zamknięta w torebce jest dobra, jednak należy sprawdzać skład owego produktu. Czu jest to susz, czy liście herbaty w formie proszku.

Czy czas parzenia ma znaczenie?

Herbaty nie powinno się parzyć dłużej niż 3 – 5 minut. Traci ona wówczas część swoich pobudzających właściwości, a jej smak staje się gorzki.

Przeciwwskazania

Niestety czarna herbata nie jest wskazana dla osób z wrażliwym układem pokarmowym, ponieważ wzmaga wydzielanie kwasu solnego. Nie zaleca się również stosowania u osób cierpiących na anemie, ponieważ może utrudniać przyswajanie żelaza.

Podsumowując

Czarna herbata spożywana w odpowiednich ilościach należy do bardzo zdrowych. Doskonale nada się jako zamiennik kawy, oraz w przypadku problemów trawiennych.

Wiktoria Turno

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Sprawdź również
Close
Back to top button