Zdrowie

Produkty pszczele poprawiające zdrowie człowieka

Dzisiejszym artykułem rozpoczynam cykl poświęcony produktom pszczelim.

Apiterapia

jest dziedziną medycyny, która zajmuje się wykorzystaniem produktów pszczelich w leczeniu i profilaktyce różnych schorzeń. Zadaniem apiterapii jest zapewnienie lepszego zdrowia człowiekowi w każdym wieku. Apiterapia nie działa z dnia na dzień, wymaga cierpliwości i wytrwałości. Należy się upewnić czy nie jesteśmy uczuleni na miód i inne pszczele produkty, z których apiterapia korzysta z coraz większą pewnością i coraz szerzej. Każdy człowiek inaczej reaguje na leczenie, które powinno być dostosowane do indywidualnych potrzeb i poparte wiedzą o pszczelich produktach. Na pytanie ile i jakie produkty pszczele stosować  odpowiedź jest jedna: ile się da. Produkty te gwarantują nam to, że chore obszary organizmu zostaną dostatecznie zaopatrzone w składniki pokarmowe, tlen i aktywne substancje lecznicze. Wszystkie produkty pszczele odpowiednio wybrane przyczyniają się do powstrzymania postępu choroby, złagodzenia lub wyleczenia.

Do produktów pszczelich zaliczamy:

  • pyłek kwiatowy – produkt przyniesiony przez pszczoły,
  • propolis, miód nektarowy, pierzgę – produkty przyniesione
    i przetworzone przez pszczołę,
  • mleczko pszczele, jad pszczeli i wosk- substancje wydzielane przez pszczołę.

Produkty pszczele są bardzo cenne dla człowieka, dzięki ich niezwykłym właściwościom. Wiele z nich charakteryzuje się działaniem antymikrobiologicznym, przyśpieszającym regenerację tkanek, działaniem immunostymulacyjnym, oraz niespecyficznym oddziaływaniem na cały organizm, co objawia się ogólną poprawą samopoczucia, szybszym powrotem do zdrowia po przebytych chorobach. Osoby pijące dużo kawy, herbaty, palące papierosy i pijące alkohol powinny zjadać do 100 gramów miodu dziennie, dzięki temu szkodliwe działanie używek zostanie zminimalizowane. Zwolennicy apiterapii podkreślają, że szczególnie współcześnie, kiedy znacząco obniża się jakość żywności, wskazane jest uzupełnianie diety produktami pszczelimi, które wzmacniają odporność, odżywiają, poprawiają metabolizm i działają profilaktycznie. Na miód i pochodne mu substancje warto zwrócić uwagę z jeszcze jednego powodu: można je konsumować niemal bez ograniczeń, ponieważ preparatów opartych na produktach pszczelich nie można przedawkować.

Bibliografia:

  1.  Czarnecki R., Propolis w Apiterapii, Multipol Kraków 2013;
  2. Czarnecki R., Pszczeli pyłek kwiatowy w Apiterapii, Multipol Kraków 2012;
  3. Noskowicz-Bieroniowa H., Co może miód, Agencja Wydawniczo-Usługowa, Kraków 2010;
  4. Wyzner K., Jubileusz XX-lecia Polskiej Fundacji Apiterapii, Pszczelarstwo 1/2012, 8-9;

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button