DietaStyl życiaZdrowie

3 naturalne produkty, które warto stosować w kuchni

Jakie produkty warto mieć w swojej kuchni? Najlepiej postawić na super żywność, ponieważ jest smaczna, zdrowa i łatwo dostępna. Przedstawiamy 3 produkty należące do superfoods.

1. Czosnek – przyprawa nie do przecenienia

Czosnek to warzywo i zarazem przyprawa, a także jeden z najpopularniejszych produktów używanych w kuchni. Bez niego wiele potraw nie smakowałoby tak dobrze, ponieważ nadaje im nieco pikanterii. Aromat dań z dodatkiem czosnku jest bardzo mocny, dlatego wiele osób za nim nie przepada. Niesłusznie!  

Warzywo to pochodzi z Azji, gdzie było uprawiane od kilku tysięcy lat. Cenili je także Grecy, Rzymianie i Egipcjanie. Jak już wspomniano, czosnek nadaje potrawom wyrazistego smaku, poprawia także odporność i pomaga zwalczyć pasożyty. Jeśli dodasz go do zupy lub dania nie tylko podniesiesz jego walory kulinarne, ale również zadziałasz prozdrowotnie. Jest on bowiem źródłem cennych:

  • flawonoidów, 
  • flawonów, 
  • witamin z grupy B, 
  • związków śluzowych, 
  • soli mineralnych, 
  • selenu,
  • wapnia, 
  • fosforu, 
  • żelaza, 
  • magnezu. 

Prozdrowotne właściwości czosnku

Warto wiedzieć, że liście czosnku zawierają witaminy: A, B1, C i PP.

To aromatyczne warzywo zastosujesz także przeciw przeziębieniom. Działa napotnie, obniża gorączkę oraz pomaga w leczeniu anginy. Ponadto zapobiega miażdżycy i jest antidotum na zgagę. 

Czosnek jest doskonałym dodatkiem do potraw, szczególnie tych mięsnych, warzywnych, a także z makaronem. Możesz dodawać go do sosów, zup i zapiekanek. W postaci marynowanej świetnie uzupełnia sałatki. 

Włosi ukochali sobie spaghetti aglio e olio. Co to takiego? To nic innego jak makaron, z oliwą z oliwek i czosnkiem. Całość jest podsmażana na patelni. Taka potrawa jest szybka do przygotowania i bardzo smaczna. 

2. Jarmuż, czyli nowe superfoods

Kilka lat temu jarmuż zawojował polską kuchnię. Jego zielone liście w smaku przypominają kapustę (są też do niej podobne), chociaż to zupełnie inne warzywo. Było ono znane już w średniowieczu, gdzie ceniono jego właściwości. Ta zielona roślina bogata jest w takie wartości odżywcze jak:

  • białko, 
  • błonnik, 
  • wapń, 
  • żelazo, 
  • fosfor, 
  • cynk, 
  • magnez. 

Jarmuż zawiera silne przeciwutleniacze (luteinę, chlorofil i sulforafan), które chronią komórki organizmu oraz powstrzymują rozwój nowotworów. 

Czy wiesz, że szklanka jarmużu to bomba witaminowa? Dlaczego? Ponieważ w 90% zaspokaja zapotrzebowanie na witaminę C, w 100% na witaminę A, a w 450 – 600% na witaminę K? Zawiera też witaminy z grupy B oraz witaminę E. 

Jarmuż nadaje się do uprawy w naszym klimacie, w związku z tym bez problemu możesz go hodować w przydomowym ogródku. Będzie dobrym dodatkiem do pesto i zielonych koktajli. Świetnie smakuje smażony, duszony lub pieczony (czipsy z jarmużu).   

3. Dynia nie tylko na Haloween

Jesienią dynia króluje na polskich stołach. Jest też ozdobą na Haloween. Mało osób jednak wie, że to widowiskowe warzywo zalicza się do superfoods, ponieważ miąższ, pestki oraz olej pozyskiwany z dyni to skarbnica zdrowia. 

Dynia ma wiele odmian, więc możesz wybrać taki gatunek, jaki najbardziej lubisz.

Warzywo to jest bogate w karotenoidy, czyli silne przeciwutleniacze. Zapobiegają one rozwojowi: 

  • chorób nowotworowych, 
  • miażdżycy,
  • chorób serca. 

A ponadto:

  • obniżają poziom złego cholesterolu, 
  • poprawiają wzrok, 
  • wzmacniają kości. 

W pestkach dyni znajdziesz sporo witaminy C, która pozytywnie wpływa na odporność. To pomarańczowe warzywo jest także źródłem:

  • wapnia, 
  • fosforu, 
  • magnezu, 
  • potasu, 
  • żelaza, 
  • białka. 

Dynia jest lekkostrawna, dlatego możesz ją jeść, będąc na diecie. Przygotujesz z niej zupy, sosy i desery. 

Znasz już 3 produkty, które warto mieć w swojej kuchni. Potrawy z ich dodatkiem są apetyczne i zdrowe. Znajdziesz je w każdym sklepie z warzywami. 

Bibliografia:

Bingemer S. Superfoods. Źródło energii prosto z natury, Wydawnictwo Jedność, 2017, 

Pratt S. Superfoods Healthstyle, 2017, 

Rojek-Ledwoch M. Polskie superfoods, czyli żywność o wysokiej wartości odżywczej,  Wydawnictwo SBM, 2018. 

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Back to top button